Koje sve zdravstvene probleme izaziva zagađenje vazduha i kako se zaštititi

Vremenski uslovi, ali i zagađenje uticali su da se poveća broj pacijenata sa respiratornim tegobama, posebno dece. Pulmolog dr Snežana Rsovac upozorava da suspendovane čestice koje se nalaze u zagađenom vazduhu prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća. Imaju negativan efekat i na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, kao i na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti.

Pulmolog Dečje klinike u Tiršovoj, dr Snežana Rsovac, kaže da je zagađeni vazduh dodatno sa maglom pojačao svoj efekat i da se čestice PM-2,5 i PM-10 zadržavaju u nižim slojevima.

"One su u stvari suspendovane čestice koje prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća i otežavaju normalnu razmenu gasova. Uz to imaju svoj hemijski efekat i utiču na procese u organizmu, ne samo na plućima, gde se odigrava ceo proces, već se kroz brojne studije pokazalo da one imaju veoma negativan efekat na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, zatim na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti i pogoršanja kod hroničnih pacijenata, simptoma i toka bolesti", objašnjava Rsovac.

Naglasila je da decu treba što manje izvoditi kada su magla i smog kako se ne bi nepotrebno izlagala zagađenju.

"Što se tiče svega ostalog, smanjite aktivnosti, prostoriju ne provetravajte u ranim jutarnjim satima, tada je najveća koncentracija smoga i svih čestica, to radite kada malo odmakne i kada je toplije vreme", navela je doktorka.

Broj dece koja se žale na repiratorne probleme je povećan, a doktorka kaže da je u poslednjih deset dana zabeležen porast broja pacijenata sa respiratornim sinicijalnim virusom izazvanim bronhijalitisom, posebno kod najmlađe populacije, odnosno kod novorođenčadi i u prvoj godini života.

"Pošto je ovo oboljenje koje kod ovako male dece ide sa značajnim simptomima koji otežavaju disanje, smanjuju nivo kiseonika, morali smo i da hospitalizujemo par dece", rekla je Rsovac.

Istakla je da astmatičari imaju potrebu za češćim inhalacijama i primenom terapije. "Manja deca se ne mogu požaliti, ali vidi se po njima da im ovakvo zagađenje vazduha ne prija, odnosno ukoliko i postoji respiratorna infekcija, ona je teža", dodaje Rsovac.

Ukazala je da je Dečja klinika u Tirševoj ustanova koja se bavi najtežim pacijentima i ističe da su na udaru domovi zdravlja, gde je sigurno još veći porast dece koja dolaze sa respiratornim tegobama.

Navela je da je sada sezona virusnih infekcija i da je celokupni respiratorni trakt zahvaćen.

"Tu se onda javlja pored nemogućnosti da deca normalno dišu, odbijanje hrane zbog bolnosti grla, kašalj koji ih remeti jer ne mogu da spavaju, jer se taj kašalj javlja i u snu, a ne samo tokom aktivnosti. U skopu respiratornih infekcija, imaju i temperaturu i malaksali su", objasnila je dr Rsovac.

Naglasila je da roditelji treba da decu obavezno odvedu lekaru kada primete da ubrzano dišu, da se pojačano znoje i da gube vazduh i da kašlju neprestano.

Oni koji moraju da budu obazrivi u narednom periodu su – hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, deca do pet godina.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 11:27) - anonimus [neregistrovani]

preciscivac vazduha

Preciscivac vazduha mozete kupiti vrlo kvalitetan i proveren na pro100, bice te zadovoljni.

(utorak, 14. jan 2020, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

preciscivac vazduha

I ja vec danima gledam koji da kupim, ali ne mogu da se odlucim. Koji je vas aparat, gde ste ga kupili?

(utorak, 14. jan 2020, 12:54) - Александар [neregistrovani]

Термоелектране и лигнит

Наше термоелектране искључиво користе лигнит који представља најпрљавије гориво с најмањом калоријском вредношћу, и то је случај не само код нас него и у БиХ, Северној Македонији, Албанији, Црној Гори - укратко, тамо где су на Балкану загађења и највећа. У развијенијим земљама Европске уније употреба лигнита је ограничена на мање од 40% енергије добијене из термоелектрана. Кориштењем чистијих, тј. других врста горива и угља, смањило би се значајно загађење и омогућила би се и финансијски безболнија транзиција ка здравијим видовима енергије будућности. Дакле, отарасимо се лигнита и решили смо највећи део проблема.

(utorak, 14. jan 2020, 12:51) - jovica [neregistrovani]

drzava da subvencionise preciscavanje vazduha

svako jutro se budim ovde u beogradu a napolju nakazna magla i smog. ovo se za svojih 60 godina ne secam da je ovako bilo zagadjenje.
planiram da uzmem sledeceg meseca jedan preciscivac vazduha koji sam video (ruski) pa ce mi to pomoci barem u stanu.

(utorak, 14. jan 2020, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

Dok nam je sve drugo vaznije od zdravlja...

Nista od cistog vazduha dok ekologija ne postane politicka tema u Srbiji.

(utorak, 14. jan 2020, 11:50) - anonimus [neregistrovani]

Za cist vazduh

Znamo da ovolika zagadjenost nepovoljno utice na zdravlje ljudi jer konstatna i ucestala magla a takodje i veliki smog jos vise ugrozavaju nase zdravlje. Treba pod hitno nesto preduzeti da ne bi ovako lose stanje zagadjenosti duze trajalo nego treba spreciti . Zato sam ja za svoje ukucane nabavila fotokataliticki preciscivac vazduha makar dok boravimo u stanu ima cistig vazduha i to vrlo kvalitetnog za nase zdravlje a sve zahvaljujuci pro100.

(utorak, 14. jan 2020, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

Магла око нас

Пошто одлажу и отказују лет из разведреног аеродрома Морава.....ако је тако....морало бити....због пословично пасивности...
Угасите државна предузећа Аеродроми Србије и Аеродром Морава!
А не да још прикључујете
У државно предузеће и аеродром Поникве и некакав аеродром Росуље?

Гаси та државна предузећа јер то очигледно не функционише.
Тек отворен аеродром Морава, нико не води рачуна, тобож може једна линија коју преклапају и вечито касни и по ведром времену.
Сад прикључили Поникве и Росуље?
Гасите је никад нисте хтели ни да проради како треба ,јер се саботира аеродром у централној Србији и по ведром и сунчаном времену ,како је било данас
Срамота.
Угасите и та радна места.

(utorak, 14. jan 2020, 11:19) - Vlada [neregistrovani]

Javni servis

Dragi javni servise, zarad zdravlja nase dece - molim vas da istrazite ZASTO je Srbija medju najzagadjenijim drzavama sveta i ZASTO nasa drzava izdvaja milione na projekte poput nacionalnog stadiona umesto da se novac preusmeri na ekologiju? Takodje, moze li RTS osim izvestavanja sa slava i vencanja da napravi ozbiljan dokumentarac o kineskim investicijma i njihovom uticaju na zivotnu sredinu? Mozemo li ocekivati bilo kakvu kritiku vlasti ili cete zabiti jos jedan ekser u kovcege nase dece koja ce umirati od raka vrlo brzo?! Da li je vama ovo sala?!

(utorak, 14. jan 2020, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

Sve je ovo posledica upotrebe dizel goriva

Sve je ovo posledica upotrebe dizel goriva koje je u stvari tehnološki otpad koji ostane posle proizvodnje benzina koji se dobija atmosferskom destilacijom, nikakav hemijski postupak, samo zagrevanje i destilacijom se izluči benzin, čist kao rakija koja se dobija destilacijom tako da sagorevanjem benzina ne ostaju nesagorele čestice koje imamo redovno u dizel gorivu a koje se, ili bi barem trebalo, da se zadržavaju u DPF filteru. Kako posle dobivanja rakije ostane onaj otpad koji se prosipa tako isto posle proivodnje benzina ostaje mulj, koji se ne prosipa već se iz njega proizvodi dizel a potom i drugi derivati poput ulja, maziva, bitumena i sve gušće i gušće do industrijskog koksa, ništa se ne baca ali zato se mi trujemo od izduvnih gasova dizel motora. Jednostavno rečeno, ne može se sve što gori smatrati gorivom.

(utorak, 14. jan 2020, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

Истраживачко новинарство

Зовнете одговорне из Аир Сербие и аеродрома Србије?
Зашто не решавају проблем кашњења авиона из БГ за Краљево-аеродром Морава?
Зашто и кад није магла касне летови са аеродрома Морава,зашто нема информација промоције...?
Јел то некоме смета аеродром у централној Србији, прво си најављивали Боинге 737 и пандан Ербас авионе, сад тобож лете АТРавиони који касне кад нема магле.???