Srednjoškolci u kandžama narkomanije, jeftine sintetičke droge najveća opasnost

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević kaže za RTS da su na udaru narkomanije srednjoškolci koji pod pritiskom društva, zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje probaju droge. Ističe da sintetičke droge najviše utiču na mlade, jer su jeftine i lako dostupne. Navodi da MUP čini sve kako bi sklonio narkotike sa ulica i daleko od naše dece.

Dejan Kovačević u intervjuu za RTS govori o tome kako se mladi upletu u kandže narkomanije, gde vrebaju narko dileri, kolika je opasnost od sintetičkih droga, gde je najrasprostranjenija droga u Srbiji, kao i kako se policija bori sa narko bosovima.

Samo zahvaljujući brzoj reakciji lekara u Surdulici i Vranju spasen je život šesnaestogodišnje devojčice koja se predozirala najopasnijom drogom, takozvanim "krokodilom", koji je višestruko toksičniji od heroina. U Odžacima, međutim, doktori pre 15 dana nisu mogli ništa da učine, umrla je devojčica od samo 17 godina. Kako se uopšte tako mladi ljudi upletu u kandže narkomanije?

Prosta je stvar, tačnije na udaru narkomanije su uglavnom srednjoškolci kojima je droga učinjena dostupnom i oni je prvi put probaju u srednjoj školi – da li pod pritiskom društva, da li zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje.

U svakom slučaju, MUP preduzima adekvatne mere kako bi praktično droga bila daleko od naše dece i što manje prisutna na napim ulicama. Naveli ste dva primera, ponavljam radi se o sintetičkim drogama koje su izuzetno jeftine na tržištu i samim tim dostupne, pa i srednjoškolcima.

Gde narko dileri vrebaju žrtve? Kako sačuvati decu?

MUP shodno proceni na samom terenu, shodno događajima vrši svakodnevne opservacije i operativni sastav Uprave kriminalističke policije je prisutan i u školama, vrtićima, srednjim školama. Policija je apsolutno u svim školskim ustanovama i trudimo se da droga bude daleko od naše dece.

Kako se borite sa dilerima i narko bosovima, koliko im je teško ući u trag?

To je naš posao, prosto naš život, mi vršimo procene, nastupamo operativno. Pohvaliću se rezutatima MUP-a koji su 2019. završili rekordno, zapljenjeno je 7,33 tone narkotika. Posebno želim da istaknem da je zaplenjena ogromna količina marihuane, ali i kokaina, heroina, sintetičkih droga.

Predoziranje dece, kako tome stati?

MUP u jednom kontinuitetu sklanja heroin sa srpskih ulica daleko od naše dece, kako heroin tako i sve druge vrste nerkotika. Mi smo imali jednu od rekordnih zaplena, tom prilikom je zaplenjeno 77 kilograma čistog heroina i uhapšena tri lica. Pre toga imali smo 20,4 kilograma heroina, da ne nabrajam međunarodne akcije. Držaću se samo teze, količine narkotika. Imali ste primer da je u međunardonoj akciji sa Severnom Makedonijom i Austrijom u Novom Sadu je zaplenjeno 6,5 kilograma heroiona. Možda zvuči malo, ali to je herion izuzetne čistoće koji se miksuje četiri do pet puta.

Šta je sa narko dilerima, narko bosovima, da li se oni hapse?

Mislim da to rezultati pokazuju, pokazuju jasnu opredeljenost MUP-a. Što se tiče geostrateškog položaja naše zemlje, nalazimo se na balkanskoj ruti i veća količina narkotika prolazi kroz našu zemlju ka zapadnoj Evropi. Mi smo imali smo velike zaplene na graničnim prelazima. Procesuirano je 25 organizovanih grupa, od čega 11 organizovanih kriminalnih grupa se tiče isključivo trgovine narkoticima.

Svi su na teritoriji Srbije uhapšeni, nosioci su nažalost državljani Republike Srbije. Ističući heroin i marihuanu, napominjem da je prisutan i kokain u znatno manjoj količini. Imali smo 2019. godine zaplenu 13 kilograma izuzetno čistog kokaina. Ne želeći da umanjim ulogu naših državljana, napominjem da oni imaju veliku ulogu u prebacivanju kokaina iz Južne Amerike ka zemljama zapadne Evrope. U saradnji sa drugim zemljama, MUP je poželjan partner, sarađujemo sa svima, ne postoji zemlja sa kojom ne sarađujemo i postigli smo izuzetne rezultate.

Šta je to sintetička droga? Kako kontrolisati tokove te droge?

Nove vrste takozvane sintetike se pojavljuju sa vremena na vreme, ali uspeli smo da uspostavimo mehanizam za brzo stavljanje na listu opojnih droga od momenta uočavanja. One najviše utiču na mlade – izuzetno su jeftine, a samim tim i dostupne mladim ljudima. Tu konkretno dolazi do povećanja mase tablete, ako dileri sintetičku drogu proizvode ili donose iz drugih zemalja u Srbiju i prodaju je za smešan novac, jedna od lošijih karakteristika je povećanje mase tablete i sadržaja supstance. Dolazi do situacije da jedan mlad čovek uzme jednu tabletu, naravno štetno je da uzme i jednu, ali je koncentracija u toj tableti mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja i negativnih efekata.

Gde nabavljaju narko dileri sintetičku drogu? Odakle dolazi u našu zemlju?

Mi smo čak jednu laboratoriju sintetičke droge zaplenili u blizini Beograda, velika količina, laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga. Istakao bih da na takav način povećavanjem koncentracije narkotika u samoj tableti, dolazi do kumulativnog povećanja njenog efekta na jednu mladu osobu koja je konzumira i dovodi do svih negativnih posledica.

Gde je najrasprostranjenija droga u Srbiji?

U svim većim centrima. Mi radimo proaktivno od Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša. Mislim da držimo situaciju pod kontrolom što govore rezultati.

Trebalo bi više da kontrolišete i noćne klubove i škole?

Naravno, suštinski suzbijanje narkotika je svakako prioritet u radu ministarstva. Nastavićemo iako smo tokom 2019. godine postigli istorijske rezultate, da ti rezultati tokom ove godine budu još veći i bolji i to je svakako jedan od osnovnih ciljeva u daljem radu. Podsetiću na 2019. godinu, da u 2020. ulazimo sa još višim zacrtanim ciljevima i trudićemo da ih ispunimo, a samim tim sklonimo narkotike sa naših ulica i daleko od naše dece.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 12. jan 2020, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

jednostavno

testirajte ucenike,radnike svuda i znacete na ceme ste.

(nedelja, 12. jan 2020, 14:32) - Grigorije M. Milićević Micko [neregistrovani]

Ovaj jezlk zbunjuje...

"Mi radimo prokativno od Beograda, Novog Sada..." Šta znači reč proaktivno?

(nedelja, 12. jan 2020, 11:55) - anonymouscare D.M [neregistrovani]

Realitet

svi pisu komentare daju predloge, gde je istina deca kupuju policija je kriva. Dali se neko od roditelja zapitao odakle deci pare za drogu u kaficima puse 80%pa nam kriva policija, ako se roditelji i citavo drustvo ne ukjluci nikada policija sama nemoze da ucini nista. Pitanje?zasto deca puse u kaficima verovatno vide od roditelja ugostiteljstvo strahuje ako se ne pusi propasce a ko ce njih da leci niko se ne pita. Prvo roditelji,ugostitelji da zabrane da ne puse onda ove probleme necemo imati,mnoge razvijene zemlje zabranju pusenje nekog razloga ima kada udjete u kafic prvo servira pikslu a posle pita sta ce da pijete.

(nedelja, 12. jan 2020, 11:35) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Закони су нам уназађени, зато нам деца страдају.

Кад би се лоповима отсецале руке, а дилерима главе, као што је некад било криминал би се решио за 5 минута. Одвратно? Онда стрепите сваки пут кад вам дете оде у школу, биоскоп или рођендан.

(nedelja, 12. jan 2020, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Зашто?

У питању јесте Специјалан рат против нашег друштва,а наша деца страдају док се ви играте да неважним групицама.Зашто не похапсите главне нарко-дилере? Зашто не прочешљате сопствене редове?
Ако деца без модерне технологије , оперативних поступака и чешљања терена и сведока-и то у основној школи увек нађу дрогу-онда и ви треба да нађете АПСОЛУТНО СВЕ који се тиме баве и да заплените све до последњег грама. Док хапсите само ситне рибе- дроге ће увек бити.

(nedelja, 12. jan 2020, 10:39) - Petar [neregistrovani]

Sto pre to bolje

U skolama bi trebali uciti o stetnom uticaju droga na ljude. Policija bi trebala vise raditi sa decom . Tako bi se pocelo sa suzbijanjem u korenu. Naravno uz rad sa decom bi se doslo do dilera .

(nedelja, 12. jan 2020, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Pravi korak u suzbijanju narkomanije ...

... jeste njeno tretiranje kao - Specijalni Rat protiv jednog društva, odnosno države. Sve jedno što se taj Rat vodi protiv većine država u svetu. Svaka država treba da shvati da je to Specijalni Rat, a ne samo loše pomodarstvo, ne loša navika ili samo bolest, ne borba za profit - već bukvalno Rat koji ima za cilj da desetkuje podmladak društva, da uništi korene nacije, da onemogući dalju prostu reprodukciju i dalji normalni život. Rat koji ima za cilj da na pedantan način, bez oružja - satre cele narode.

(nedelja, 12. jan 2020, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

Jel ko gledao film Južni Vetar?

Južni Vetar- sve objašnjava

div id="adoceanrsvdcfhklggd">