Zašto je Užice obavijeno oblakom čađi i smoga

Zbog privatnih ložišta u gradu, odnosno oko 15.000 dimnjaka, Užice je već godinama u zimskim mesecima obavijeno oblakom čađi i smoga.

Bez obzira na sunčano jutro u Užicu oblak dima iznad grada uobičajena je slika u ovo doba godine. Najzagađenije je kod gradske Biblioteke i to dva do tri puta više od dozvoljenih parametara.

Slično je i u Nišu i Smederevu. Građani kažu da imaju neprijatan osećaj prilikom disanja a da se zagađenje oseti i kada se otvori terasa ili prozor.

"Treba da polako smanjujemo zagađenje u saobraćaju i tamo gde je moguće, malim koracima a trebaće nam godine da rešimo problem najvećeg zagađenja koje potiče iz ložišta", kaže Nataša Rašković iz Udruženja "Protok 21" iz Smedereva.

Stopostotne zaštite od zagađenja nema, tvrde lekari.

"Nema apsolutne zaštite, maske ne mogu potpuno da spreče najsitnije čestice. Bez velike akcije države nećemo uspeti da rešimo ovaj problem", objašnjava pulmolog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu iz Niša Saša Jovanović.

U Užicu gradska uprava raznim aktivnostima i subvencijama pokušava da smanji aerozagađenje pa tako od 12 kotlova u Gradskoj toplani devet kotlarnica radi na mazut i pelat.

"Novi javni objekti i oni koji se renoviraju rade se u skladu sa energetskom efikasnošću ali to još uvek bitnije ne menja zimsku sliku Užica obavijenog dimom i čađi.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. jan 2020, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Gas

Ko kaze da je gas skuplji,cifre su vrlo egzaktne. Placala sam drva 60 hiljada za grejnu sezonu,a sad gas 50 000 i grejem se na dugme,nema pepela,ciscenja lozenja. Temperstura po danu 23,a obicno oko ponoci smanjujem na 19 do 7 ujutru. Kuca je u pitanju ,tako da ne pricajte vise o skupom gasu i grejanju.

(nedelja, 12. jan 2020, 08:35) - ivan [neregistrovani]

NIS-gas

Smanjiti cenu gasa i svi cemo se grejati ekoloski.

(subota, 11. jan 2020, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Rešenje

Apsolutna je besmislica i fanatzam uvođenje gasa. Gas je pored toga što je skuplji i najopasniji energent, pogledajte sta se desilo u Kruševcu.
Jedini način da vazduh bude čistiji je da ljudi prestanu da lože otpad i da bolje izoluju svoje kuće.

(subota, 11. jan 2020, 06:53) - anonymous [neregistrovani]

Rešenje zagađenosti u Užicu

Da kotlarnice koje troše mazut i ugalj pređuna gas zabranite ovaa goriva omogućiti ljudima da uvedu grejanje na gas da to plate na rate NEĆE BITI ČAĐI

(subota, 11. jan 2020, 03:43) - anonymous [neregistrovani]

Nazad u selo

Svi iz sela otisli u grad...vole da se guse

(petak, 10. jan 2020, 19:47) - Ljilja [neregistrovani]

Uzice

Pa ja se grejem na gas. Lazu kada kazu da je skup. Odmorila sam se a o isplativosti da nepricam. Jedino grad da skida preko drzave subvencija mazut. Svaki dan u centru se istacu cisterne mazuta. Kod poste i ideje e to je problem. Ti oblaci crni unistavaju decu.

(petak, 10. jan 2020, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Uvek je malo najveci problem !

Male kotlarnice hahaha
Mali milion vozila u gradu . I kod komsije na kafu autom .

(petak, 10. jan 2020, 16:41) - anonymous [neregistrovani]

Vazduh

Stvarno nekad preterane, ko da se nikad nije ložilo iz domova u ovo doba godine, gle čuda... Ložim i ja ali i ima ruski prečiščivač vazduha pro100. Da ako je napolju vazduh zagađena, bar mi je u domu svež i čist..

(petak, 10. jan 2020, 13:02) - Matori [neregistrovani]

Gas

Vozila na TNG iako čista,država nametnula još veće troškove što znači njih ne zanima čist vazduh već novac.Država može da reši individualne kotlarnice ako hoće tako što će u zagađenim sredinama subvencionisati cenu gasa ili struje a ujedno kažnjavati upotrebu fosilnih goriva međutim državu ne interesuju građani i vazduh već novac koji će uzeti od njih.

(petak, 10. jan 2020, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

gas dosao

Gas je dosao ali je skup ali nema metana kao pogonsko gorivo vozila. Nema subvencija za toplotne pumpe.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">