Kako da uđete u crkve i tvrđave u koje malo ko može

Na tri-de platformi, koju su uradili stručnjaci Elektronskog fakulteta u Nišu, predstavljeni su objekti od velikog kulturnog i istorijskog značaja za jug Srbije. Izradu platforme podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Na sajtu "Srbija 3D" nalazi se deset objekata od velikog kulturnog značaja. Reč je uglavnom o crkvama i tvrđavama na jugu Srbije. Urađena je i interaktivna mapa i sama unutrašnjost objekata.

"Recimo neke crkve u koje smo mogli da uđemo, ako kliknete na njih, možete da uđete u objekat i tada ulazite u '360 fotografiju' i možete da vidite kao da ste u fotografiji", navodi Nikola Stojanović, autor projekta. 

Za ovaj projekat izabrani su nepristupačni i manje poznati objekti.

"Nije lako stići do Soko grada, nije lako stići na Kozlik, iako se tamo dosta stvari dešava. Prokupačka tvrđava nije mnogo poznata jer se prosto ne eksploatiše u dovoljnoj meri i hteli smo da postavimo jedan izazov", navodi arheolog Julka Kuzmanović. 

Za snimanje su korišćeni dronovi, a za sve objekte biće urađeni 3D modeli.

"Dobijamo ovakav model koji je potpuno isti kao i sam objekat. Evo ovde može da se vidi da fali jedan crep i na našem modelu fali jedan crep, znači veoma je detaljno i realno", ističe dron operator Milan Todorović. 

Za ovu platformu nije potrebno instaliranje nikakvih aplikacija:

"Bilo da pristupate internetu preko mobilnih telefona, kompjutera ili tableta, vi uvek dobijate isti fidbek, odnosno isti odziv", kaže Nikola Stojanović. 

Ekipa 3D Srbija na ovom projektu, koji je podržalo Ministarstvo kulture, radila je više od šest meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи