Preminuo fizičar Ratko Janev

Ugledni makedonski fizičar čija se naučna karijera vezuje za Srbiju, Ratko Janev (1939-2019), preminuo je 31. decembra 2019. u Beogradu, saopštio je Institut za fiziku.

Janev je bio član Makedonske akademije nauka i umetnosti, a od 1972. do 1987. godine bio je naučni savetnik na Institutu za fiziku u Beogradu, gde je ostvario značajne naučne prodore u više oblasti atomske fizike i ostavio trajnu naučnu zaostavštinu.

Rođen 1939. u mestu Sandanski u Bugarskoj, gimnaziju je završio u Skoplju u Severnoj Makedoniji, da bi fiziku diplomirao u Beogradu, gde je i doktorirao i nastavio karijeru istraživača - pored Instituta za fiziku, radio je i na Institutu u Vinči i tadašnjem Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Akademik Janev je rukovodio brojnim istraživanjima i dao veoma važan doprinos razvoju domaće atomske fizike, ostavivši iza sebe više od 300 naučnih radova, kao i više knjiga i monografija.

Bio je član mnogih inostranih akademija, predavao je i u Prinstonu, Ouk Ridžu i Briselu, a tokom karijere je rukovodio i jednim od programa istraživanja kontrolisane termonuklearne fuzije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Akademik Ratko Janev je sahranjen 3. januara na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво