Usvojena Strategija razvoja veštačke inteligencije

Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja veštačke inteligencije za period od 2020. do 2025. To je deo razvoja sveukupne Strategije razvoja nauke u Srbiji do 2030. Srbija je prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takvu strategiju. To nam obezbeđuje veći ekonomski rast i kvalitetniji život građana, kaže premijerka.

Veštačka inteligencija u nekim oblastima već je pretekla sposobnosti čoveka. Predviđanja su da će u narednih desetak godina više od 10 odsto BDP-a na globanom nivou biti učinak veštačke inteligencije.

"Može da se posmatra kao tehnologija opšte namene kao što smo nekada videli parnu mašinu, struju, internet pre tridesetak godina, u toj fazi razvoja je trenutno veštačka inteligencija", kaže Filip Panjević, član radne grupe za izradu Strategije.

Srbija ima sve preduslove da na tom polju bude jedan od lidera u regionu. Već sada naša zemlja izvozi više informaciono-komunikacione tehnologije nego poljoprivredne proizvode, kaže premijerka.

"Ako dodatno uložimo u naš IT mi očekujemo po svim analizama da ćemo imati dodatni ekonomski rast, BDP rast od 0,5 posto godišnje, time je ovo jedan veliki korak u pravom smeru", poručila je premijerka Ana Brnabić.

Za tu budućnost priprema se naučni podmladak. Kroz Fond za nauku, za razvoj veštačke inteligencije obezbeđeno je 2,4 miliona evra, što je dovoljno za bar 12 projekata. Ministar prosvete najavljuje i otvaranje prvog trening centra na beogradskom Dedinju.

"Mi ćemo biti jedna vrsta lidera u partnerstvu sa jednom od najvećih svetskih kompanija koja je jača od mnogih u svetu, znači spada u sam svetski vrh i imati ogromnu ulogu u regiji 17+1", rekao je Šarčević.

Koliko je važno ići u korak sa najrazvijenijima u toj oblasti, opominje predviđanje da će neravnomerna distribucija tog bogatstva povećati jaz između bogatih i siromašnih.

"Mi želimo Srbiju koja će ovo iskoristiti na najbolji način i koja će u našem slučaju smanjiti taj jaz, a našim građanima doneti lično bogatstvo, uvećati njihovu imovinu i obezbediti da imaju kvalitetniji životni standard", dodala je Brnabićeva.

Zato je Strategija razvoja veštačke inteligencije deo plana Srbija 2025. i za njenu primenu predviđena su sredstva tim planom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво