Za odlazak u penziju od iduće godine žene će raditi šest meseci duže

Još dva radna dana ostala su da oni koji ispunjavaju povoljnije uslove u ovoj godini, odu u penziju. Od 1. januara, žene će raditi pola godine duže. Za oba pola pomera se i donja starosna granica za prevremeno penzionisanje.

Gužvi još nema, a na šalterima penzijskog fonda najviše je žena. Neke imaju uslov za punu penziju, druge će uz kaznene poene jer nisu napunile 62 i po godine.

"Nisam, nego idem u prevremenu penziju iako imam 40 godina staža i 60 godina starosti", kaže medicinska sestra Lidija Vukmirović.

Iako je kraće radila, njena koleginica nema taj problem.

"Tridesetšest godina, imam 62 godine i šest meseci i imam uslov za penziju", kaže spremačica Snežana Paunović.

Od 1. januara žene će u penziju bez kaznenih poena sa 63 godine, a u prevremenu sa najmanje 39 godina staža. Kod muškaraca se ništa ne menja, osim da bez obzira na to što imaju 40 godina staža u prevremenu penziju neće moći dok ne napune 58 godina i četiri meseca života, a žene 57 godina i osam meseci.

"Da bi ostvarili pravo na penziju prema propisima koji važe ove godine, moraju da imaju prestanak radnog odnosa, odnosno da raskinu radni odnos najkasnije sa 30.12. 2019",kaže Ivan Todorović, direktor Beogradske filijale PIO.

Poslednjih godina, u proseku dobijamo oko 85 hiljada novih penzionera. Nadležni procenjuju - tako će biti i ove.

"U utorak 31. decembra, sve filijale fonda će raditi produženo do 18 časova, sugrađanima će na raspolganju biti službe pravne pomoći i šalteri za prijem zahteva", kaže Vladimir Stanković iz Republičkog fonda PIO.

Za one koji ne stignu na šalter, informacija da zahtev mogu poslati i poštom. Bitno je da na koverti bude datum iz ove godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 29. dec 2019, 08:42) - Dejan M [neregistrovani]

U krajnjoj fazi

penzije se ukidaji, mi smo još uvek u prelaznom periodu...

(nedelja, 29. dec 2019, 04:12) - anonymous [neregistrovani]

I treba!

Tražile su ravnopravnost, dobile su je! Sada, radite kao mi do 65 pa ćete da vidite kako je. Možda vam za jedno 50 godina neke stvari budu jasne...