Deca žele primere dobre prakse, a ne nasilje

Srbija je među 12 zemalja koje su napredovale u suzbijanju najgorih oblika dečjeg rada, ocena je američkog Ministarstva za rad na osnovu istraživanja u sto trideset jednoj državi. Mnogo toga još mora da se popravi, a uskoro bi trebalo da dobijemo i Nacionalnu strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

O deci se ne može odlučivati bez njih samih, shvatili su i predstavnici naših vlasti. A deca kažu da im je dosta priča o nasilju i ljudima koji ne zavređuju pažnju.

"Deca hoće u našoj zemlji primere dobre prakse, da to vide na televiziji, kako drug drugu pomaže, solidarnost, a ne da gledaju nasilje. Hoće dobre primere, primere dobre prakse, ljubav, altruizam sve što isključuje nasilje, i to je bukvalno molba dece", ističe Stana Božović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vlada Srbije postavila je cilj da do 2030. svakom detetu obezbedi život bez siromaštva i gladi, kvalitetan razvoj u ranom detinjstvu, besplatno školovanje i zaštitu od teškog rada, iza čega često stoji kulturološki problem.

"U nekim selima odlični đaci dobijaju velike aplauze od porodica zato što ne idu u školu kad treba u kući da se radi nekada i fizički teško. Suština je da i kulturološki pristup ovom problemu, ali i ulične situacije vezane za decu, jesu i dalje problem u velikim gradovima" kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović,

To je i deo preporuka Komiteta UN za prava deteta.

"Ono na šta se uvek ukazuje, jeste problem dece koja dolaze iz romske zajednice, njihovo uključivanje u obrazovni sistem, pre svega u predškolsko obrazovanje, mislim da smo na svim tim preporukama počeli intenzivno da radimo, neke od preporuka su već realizovane", objašnjava direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Pored Strategija za sprečavanje nasilja nad decom, čeka nas i usvajanje Zakona o dečjim pravima i uspostavljanje institucije zaštitnika dečjih prava.

broj komentara 0 pošalji komentar