Na Geneks kuli rade još samo sat i lift

Malo ko zna da je jedan od simbola Beograda u stvari prva pametna zgrada na Balkanu, izgrađena još 1980. Geneks kula ili Zapadna kapija Beograda pominje se poslednjih godina uglavnom kada liftovi ne rade. Na napuštenoj kuli radi još samo sat, popravljen pre šest godina, a ona sama je deo stečajne mase i prodaje se.

Zapadna kapija Beograda, poznatija kao kula Geneks, samo izdaleka podseća na to da je nekad bila prva pametna zgrda na Balkanu. "Geneks eksport", nekada moćna kompanija, koja je godišnje privređivala čak šest milijardi dolara, sagradila je u skladu sa svojim renomeom i ekonomskom moći tada najvišu zgradu od 119 metara, nad kojom je dominorao restoran-vidikovac.

Iako je i to bilo predviđeno, restoran se nikad nije zavrteo dok je sa sunovratom Geneksa počelo i propadanje poslovne zgrade. Nekada luksuzan restoran, sada je samo mesto sa kog se pruža prelep pogled na grad.

U ovom pogledu su i građani mogli da uživaju, ali kratko, devedesetih, dok se sada stiže samo uz saglasnost Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Iako mašinska hala sa instalacijama za grejanje i hlađenje i dalje izgleda impresivno, objekat se odavno ne greje. Nema više ni kompjuterskog centra iz kog je kontrolisano sve u zgradi, što je za to vreme bila vrhunska tehnologija.

Zgrada je bila energetski efikasna i u nju su ugrađeni najkvalitetniji uglavnom domaći proizvodi.

Protivpožarni sistem, koji je za ovu vrstu objekata izuzetno složen, kao i liftovi, i dalje funkcionišu.

Dok se čeka odluka o sudbini jednog od simbola Beograda, većina spratova sablasno je pusta. U jednoj od kancelarija su i kofe u koje kaplje voda sa plafona.

U zgradi u kojoj je nekada radilo čak 2.000 ljudi, zakupaca trenutno ima samo na šest spratova. Iako se pre nekoliko godina pominjala mogućnost da se u Geneks kulu usele državni organi, to se nije desilo.

Bez obzira na to što je reč o zgradi od 35 spratova na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, do sada nije bilo zainteresovanih za kupovinu, iako je od uvođenja stečaja nuđena na prodaju.

Za sudbinu Geneksa najviše su zainteresovani bivši zaposleni, jer očekuju da od prodaje dobiju novac koji im nekadašnje preduzeće duguje.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво