Na Geneks kuli rade još samo sat i lift

Malo ko zna da je jedan od simbola Beograda u stvari prva pametna zgrada na Balkanu, izgrađena još 1980. Geneks kula ili Zapadna kapija Beograda pominje se poslednjih godina uglavnom kada liftovi ne rade. Na napuštenoj kuli radi još samo sat, popravljen pre šest godina, a ona sama je deo stečajne mase i prodaje se.

Zapadna kapija Beograda, poznatija kao kula Geneks, samo izdaleka podseća na to da je nekad bila prva pametna zgrda na Balkanu. "Geneks eksport", nekada moćna kompanija, koja je godišnje privređivala čak šest milijardi dolara, sagradila je u skladu sa svojim renomeom i ekonomskom moći tada najvišu zgradu od 119 metara, nad kojom je dominorao restoran-vidikovac.

Iako je i to bilo predviđeno, restoran se nikad nije zavrteo dok je sa sunovratom Geneksa počelo i propadanje poslovne zgrade. Nekada luksuzan restoran, sada je samo mesto sa kog se pruža prelep pogled na grad.

U ovom pogledu su i građani mogli da uživaju, ali kratko, devedesetih, dok se sada stiže samo uz saglasnost Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Iako mašinska hala sa instalacijama za grejanje i hlađenje i dalje izgleda impresivno, objekat se odavno ne greje. Nema više ni kompjuterskog centra iz kog je kontrolisano sve u zgradi, što je za to vreme bila vrhunska tehnologija.

Zgrada je bila energetski efikasna i u nju su ugrađeni najkvalitetniji uglavnom domaći proizvodi.

Protivpožarni sistem, koji je za ovu vrstu objekata izuzetno složen, kao i liftovi, i dalje funkcionišu.

Dok se čeka odluka o sudbini jednog od simbola Beograda, većina spratova sablasno je pusta. U jednoj od kancelarija su i kofe u koje kaplje voda sa plafona.

U zgradi u kojoj je nekada radilo čak 2.000 ljudi, zakupaca trenutno ima samo na šest spratova. Iako se pre nekoliko godina pominjala mogućnost da se u Geneks kulu usele državni organi, to se nije desilo.

Bez obzira na to što je reč o zgradi od 35 spratova na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, do sada nije bilo zainteresovanih za kupovinu, iako je od uvođenja stečaja nuđena na prodaju.

Za sudbinu Geneksa najviše su zainteresovani bivši zaposleni, jer očekuju da od prodaje dobiju novac koji im nekadašnje preduzeće duguje.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. dec 2019, 07:28) - anonymous [neregistrovani]

Gen-Ex

Samo ispravka, kompanija se zvala General Export, otuda kraćinaziv Genex

(ponedeljak, 16. dec 2019, 01:03) - Jel [neregistrovani]

Remek delo

Ova zgrada je remek delo arhitekture,radjena po aktuelnim brutalistickim uticajima,autorsko ostvarenje naseg cuvenog arhitekte Mihajla Mitrovica. Zato molim teske laike i ljude operisane od estetike da je ne nazivaju "ruglom" ili "grdobom",  a tumacenje arhitekture neka prepuste skolovanim ljudima (arhitektama,istoricarima umetnosti).

(ponedeljak, 16. dec 2019, 01:01) - dawe [neregistrovani]

A Beograđanka?

Zar nije, u stvari, palata "Beograd" prva pametna zgrada, izgrađena '74. godine?

I što neko već reče u komentarima: Srbi i održavanje - drugo ime za humor.

(nedelja, 15. dec 2019, 20:49) - Mile [neregistrovani]

Kula Genex

Kakvo renoviranje.Od kojih para i za koga?!Srbija se izpraznila.

(petak, 13. dec 2019, 10:37) - Armani [neregistrovani]

Bljak

Srusiti tu grdobu i izgraditi nesto ljepse i modernije

(petak, 13. dec 2019, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Prodaja

Treba je prodati, što da ne? Neka neki investitor je fino sredi, a država dobije pare od prodaje. Ne vidim ništa loše sa tim

(četvrtak, 12. dec 2019, 22:43) - Sloba [neregistrovani]

Mentalni jad i beda!

Da ne veruje covek!? Ovako divan objekat u najvecem i najmocnijem gradu u Srbiji i na balkanu, zvrji prazan i nezasticen!? Kladim se da je ovo samo jos jedan od onih slicnih trikova i slucajeva nesretnih giganata koji su pali u ruke lokalnim sibicarima i korumpiranim parazitima! Umesto da drzava sredi objekat kao kulturno nasledstvo i arhitektonsku velicinu i ponudi zgradu na iznajmljivanje svim tim stranim firmama koje rade po Srbiji i okolini, oni ce sad tu zgradu da prepuste lesinarima a kada bude oguljena, odma ce da se nadju ti isti "genijalci" da je kupuju za " jedan dinar" inace ce da je ruse i naprave parkiraliste!

(četvrtak, 12. dec 2019, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Шта речи

Обновити, за шта је потребан велики новац, или срушити па те паре уложити у нови објект. Да имам паре купио би је и направио станове.

(četvrtak, 12. dec 2019, 20:15) - Миле Мрђеновачки [neregistrovani]

ПРОМЕНА НАЧИНА РАЗМИШЉАЊА

После изградње Источне и Западне Капије Београда донет је закон да се тако високе зграде више не праве... Ове или прошле године тај закон је промењен...
Србија је позната по истрајном квалитетном одржавању па је право питање како ће се показати и на новим зградама... Можда је онај који је доносио предходни Закон знао нешто више од онога који га промени. А како ће бити видећемо за једно тридесет година. Ко тад буде жив...

(četvrtak, 12. dec 2019, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

Пошто

Немојте ко Шпанија да продате неком Кинезу за 10.000 еура. Напарбичићемо толико.