Žiča – manastir u kom je krunisano sedam kraljeva

Svečanom akademijom i naučnom tribinom "Svetogorski i hilandarski monah Sveti Sava" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti obeležava se 800 godina od posvećenja Save Nemanjića za prvog srpskog arhiepiskopa, a prvoprestolni manastir Srpske pravoslavne crkve bila je Žiča.

Manastir Žiča sa crkvom Vaznesenja Gospodnjeg nadomak Kraljeva, spomenik je kulture od izuzetnog značaja.

Svetinja u istoimenom selu Žiči podignuta trudom Save Nemanjića, prvog studeničkog igumana oko 1215. oslikana je sedam godina kasnije.

Žiča je 1219. postala prvo sedište srpske arhiepiskopije

"Sveti Sava je otišao u Nikeju koja je u to vreme bila prestonica velikopoljuljanog Vizantijskog carstva. Zatražio je audijenciju tadašnjeg cara Teodora Laska i ondašnjeg patrijarha, oca Manojla. Srpska crkva je tad oslobođena grčke vlasti, proglašena je za samostalnu i postala je autokefalna. To je najveći trenutak u istoriji Srpske pravoslavne crkve", priča monahinja Doroteja, sestra Manastira Žiče.

Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića koja je Srbijom vladala dva veka i njegov sin Sava Nemanjić, utvrdili su identitet našeg naroda i duhovno i kulturno.

"Utemeljivač pravoslavlja i osnivač i srpske države i srpske crkve. To nikad ne smemo da zaboravimo, tu simfoniju između Svetog Save kao državnika i Svetog Save kao teološkog pravoslavca", ističe ernolog Dragomir Antonić.

Sava Nemanjić je gotovo do kraja života bio vezan za žičku lavru.

Svetinju koja je jedinstvena u Evropi jer je jedino mesto gde je krunisano sedam kraljeva iz dinastije Nemanjića, počev od Stefana Nemanjića Prvovenčanog do Stefana Uroša Trećeg po svetinji prozvanog Stefan Dečanski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво