"Ružna si, debela kravo"

Ako ste kliknuli da biste pročitali novi trač iz sveta poznatih, na pogrešnom ste mestu. A ako čitate do kraja, možda saznate sa kakvim se sve nasiljem suočavaju vaše ćerke ili sestre. Brutalno je, i učestalo.

Dušan je listao Tamarine fotografije na Instagramu i rešio da joj pusti poruku. Kratko su se dopisivali, pre nego što ju je pitao da se vide. Sve to su pratili lascivni komentari.

Tamara je njegovu poruku "seen-ovala" (ignorisala). Verovatno već slutite koliko ga je to razbesnelo. Toliko, da ju je Dušan sutradan sačekao u školi razjaren. Pretnje, uvrede...

Nasilje na Instagramu preraslo je i u fizički obračun. Samo zato što nije htela da učestvuje u njegovoj igri.

Ovako je počeo film koji su snimili srednjoškolci iz Beograda u okviru projekta "Mladi protiv nasilja prema devojkama". Osim njih, u projektu su učestvovali i mladi iz Šapca, Kikinde i Paraćina.

I rezultati do kojih su došli pokazuju da je svaka treća devojka doživela neki oblik nasilja. Najčešće je reč o verbalnom i psihičkom nasilju. I to od strane dečaka iz razreda i škole.

Nasilje je tu, pored vas 

Oni im upućuju komentare poput "ružna si", "debela", "uh, kako bih te...". Iako deluju detinjasto, daleko su od naivnih. Devojke se osećaju neprijatno, poniženo, glupo, kao roba ili objekat.

Korak dalje u pokazivanju brutalnosti nasilja, pokazali su srednjošklci iz Beograda koji su snimili mini-film s početka priče. Iako proizvod fikcije, nasilje Miloša nad Tamarom, počevši sa Instagrama, dešava se i u realnom svetu.

"Devojke su bile itekako svesne ovoga, a nadam se da su i dečaci sada. Mislim da su posle ovog filma videli da se ovako nešto događa svaki dan", ispričala nam je Tamara Hasković, koja je glumila u filmu i učestvovala u projektu.

Ako ne vidite nasilje svojim očima, ne znači da ono ne postoji. Samo pogledajte dobro oko sebe. Ne žmurite. Kad se posledice nasilja vide, najčešće bude kasno.

A žrtva je možda vaša drugarica, koleginica ili sestra, poručuju mladi građani Srbije.

Projekat "Mladi protiv nasilja prema devojkama" se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, koji finansijski podržava Evropska unija. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije podržalo je ovaj program.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 10:01) - Teoreticar zavere [neregistrovani]

Moram da primetim

da se problem prebacio na teren musko-zenskih odnosa neopravdano. Radi se o problemu komunikacije izmedju dve osobe. Nebitno od pola osoba koje komuniciraju ako jedna bez objasnjenja prekine komunikaciju druga bi se osecala "непријатно, понижено, глупо, као роба или објекат". To je problem nedostatka takta, saosecanja, svirepo samozivo i ponizavajuce za sagovornika. Lascivnosti? I na to se moze ODGOVORITI na lep nacin i objasniti da tu vrstu komunikacije ne zelite, zahtevati da se to ne ponovi i polako, korak po korak izaci iz tog odnosa (pametniji popusta) ostavivsi drugoj strani zadovoljstvo da prekine s vama. Jos jednom, prostacki, nekulturno i bezosecajno je prekinuti komunikaciju bez objasnjenja. Znam da se to dogadja i izmedju devojcica i zbog toga dolazi i do fizickih obracuna cak i medju njima.

(četvrtak, 12. dec 2019, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

Једна страна медаље

Насиље било које врсте је за осуду. Не једанпут имали смо у медијима прилике да се уверимо како и жене односно девојке учествују у малтретирању, подвођењу, кућном насиљу и сл. Сваљивати све на момке и мушкарце не доприноси родној равноправности којом се бави поменуто Координационо тело Владе Републике Србије. Исто тако, не може се баш све оно кроз шта младићи и девојке пролазе у међусобним односима током одрастања назвати насиљем. Таква погубна политика имаће за последицу потпуно одсуство интеракције међу супротним половима. Неки теоратичар завере рекао би вероватно да је то и циљ...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">