"Torlak" proizveo vakcinu protiv gripa

"Torlak" je posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa. Sada je na potezu Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Institut "Torlak" proizveo je vakcinu protiv sezonskog gripa "torvaks flu".

Od 14 zemalja, koje su učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave tu vakcinu.

Ova iz "Torlaka", koja je na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa.

Kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija, a sledeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina.

V. d. direktora "Torlaka" dr Vera Stoiljković ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.

"Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO. Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se menjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO", navla je dr Stoiljković. 

U specijalnoj laboratoriji u "Torlaku" u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.

Osvojena tehnologija

Od 2004. godine, od kada "Torlak" ne proizvodi vakcinu protiv gripa, izgledalo je kao da se u ovom Institutu u vezi s tim ništa ne dešava.

Istina je drugačija, 15 godina realizovao se projekat Svetske zdravstvene organizacije, sa saglasnošću Ministarstva zdravlja.

"Četrnaest zemalja je finansirano u smislu izgradnje proizvodnih pogona, opremanja pogona i obuke ljudstva, ali im nije data gotova tehnologija, tu tehnologiju je svaka zemlja posebno trebalo da osvoji. Mi smo kroz ta sredstva osvojili tehnologiju i za još jedan korak došli do savremenije vakcine", objasnila je dr Stoiljković.

To što "Torlak", zahvaljujući opremi, stručnjacima i osvojenoj tehnologiji, može da proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, znači još nešto: u slučaju pandemijskog gripa može da proizvede i tu vakcinu,u količinama koje su potrebne Srbiji.

Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, od sledeće godine u domove zdravlja iz laboratorije u Kumodražu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2019, 10:46) - nina [neregistrovani]

Bravo!

Treba na ovo podsecati! U vezi sa tim ni slucajno ne dozvoliti GMO seme, moramo imati svoje, a imamo izuzetne strucnjake. Cestitke naucnicima, u njih ni ne sumnjamo :)

(sreda, 11. dec 2019, 08:58) - Rada [neregistrovani]

SZO

je, prema članku u "Politici" vršila analizu "kako to da sankcije 1992-95 nisu u Srbiji pobile isti procenat ljudi kao u Iranu". Odgovor je bio :Srbija je imala sopstvenu proizvodnju lekova i hrane. Čuvajmo "Torlak" i sve fabrike lekova i našu poljoprivredu! A stručnjacima "Torlaka"-čestitke.

(sreda, 11. dec 2019, 08:28) - bosandzeros [neregistrovani]

Nedoumica

Ja ne razumem, do 2004. Torlak je pravio vakcine, pa su tad zaboravili sve o tehnologiji i narednih 15 godina ponovo osmišljali tehnologiju ?

(utorak, 10. dec 2019, 21:38) - Danka [neregistrovani]

Drago.mi je za Torlak

Kakav je to gigant bio u svoje vreme.
Bravo za napredak.

(utorak, 10. dec 2019, 20:26) - Milkan Ivanović [neregistrovani]

Sve čestitke stručnjacima iz Torlaka.

Tuga me obuzima kada prođem pored Torlaka. Sramota je za Srbiju što su Torlak, Vinča, Galenika, itd, itd bačeni na kolena, a mogućnosti su im ogromne za Srbiju i srpski narod.

(utorak, 10. dec 2019, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Свака част за Торлак

Торлак је био лидер у југоисточној Европи по производњи вакција врхунског квалитета, долазили су у Торлак реномирани европски и светски доктори да се у то увере. Радио је и у време санкција, нажалост после увођења демократије био је запуштен, па смо прешли на увоз вакцина. Добро је што ће Торлак поново правити вакцине.

(utorak, 10. dec 2019, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za vakcinu

Iskrene cestitke.