Još nema gripa u Srbiji, nove količine vakcina od sredine decembra

Ordinacije i čekaonice ovih dana pune su pacijenata zbog prehlada i virusa, a ima i onih sa simptomima sličnim gripu. Sumnjivih slučajeva ima, ali u laboratorijama još zvanično nije potvrđen virus gripa. U regionu ga već ima, a Hrvatska beleži i prve teže slučajeve obolevanja.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje "Batut" je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da je ove godine bila izuzetno velika zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa, kao i da je prepoznato koliko je ovaj vid zaštite značajan.

"Iako smo nabavili 50.000 doza vakcina više ove godine u odnosu na prethodnu sezonu – skoro 300.000 doza, ona je utrošena u rekordnom roku i mi smo inicirali sve postupke za nabavku novih količina", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da se nove količine mogu očekivati na vakcinalnim punktovima sredinom decembra. Danas se otvara tender za nabavku novih doza i sasvim je izvesno da će ponovo biti nabavljena ista vakcina.

U regionu su već zabeleženi slučajevi gripa, u Hrvatskoj i teži, a doktorka kaže da se nalazimo u periodu godine kada je sezona gripa i kada se njegova aktivnost očekuje.

"Na području Evrope se do sada beleži osnovni nivo aktivnosti gripa, negde i srednji nivo aktivnosti i otprilike u oko 20 zemalja Evrope u kojima su potvrdili virus grupa u cirkulaciji dominantan je tip A i to od tipova A to je H1N1, dakle to je onaj tip koji nam je poznat već deset godina i za koji ljudska populacija već ima određen stepen imuniteta", objasnila je.

Dodala je da se u određenim zemljama zabeležena cirkulacija gripa tipa B.

"Kada su u pitanju zemlje iz regiona, znamo da je u Crnoj Gori zabeležena cirkulacija tipa B, a da je u Hrvatskoj AH1N1. Bitno je istaći da svi ti tipovi virusa gripa koji su do sada zabeleženi u Evropi su upravo oni tipovi koji se nalaze u vakcini koju su naši građani primili", navela je Darija Kisić Tepavčević.

Objasnila je da je virus gripa prilično nepredvidiv i da su svi koji nemaju imunitet osetljivi. Ukazala je da se ljudima koji se nalaze pod većim rizikom preporučuje vakcina. To su osobe sa različitim hroničnim oboljenjima i imunodeficijentnim stanjima.

"Stalno ističemo i kategoriju trudnica, jer je u trudnoći poznato da ovaj virus gripa može da ima različite komplikacije i po plod i po trudnicu", rekla je, dodajući da i decu treba vakcinisati, i to pre svega onu koja imaju astmu.

Naglasila je da je najefikasija preventivna mera upravo vakcinacija. "Apelujemo na sve naše građane koji do sada nisu vakcinisani da od sredine meseca kada ova vakcina ponovo bude dostupna da građani koji se nalaze pod povećanim rizikom zaštite sebe i da dočekamo spremni virus gripa koji nam očigledno kuca na vrata", poručila je doktorka.

Tokom prošle nedelje je zabeleženo nešto više od 3.000 oboljenja sličnih gripu, jer je vreme različitih drugih respiratornih infekcija. "Naša nacionalna referenta laboratorija za grip 'Torlak' nije do sada potvrdila cirkulaciju ovog virusa u našoj zemlji", dodala je doktorka.

Doktorka dodaje da nijedan simptom gripa nije isključivo vezan za grip – to su simptomi respiratornih infekcija, ali su kada je u pitanju grip nešto izraženiji.

"S obzirom da znamo da su to one opšte respiratorne tegobe – slabost, malaksalnost, curenje iz nosa, suzenje očiju, kašalj, povećanje telesne temperature, bolovi u mišićima. Smatra se da ako temperatura ne spadne u periodu od 48 sati da se osoba treba javiti lekaru", naglasila je.

Kad su u pitanju hronični bolesnici tj. oni koji imaju različite terapije, prof. dr Darija Kisić Tepavčević ističe da oni ne treba da čekaju baš 48 sati, jer može doći do pogoršanja osnovnog stanja i takve osobe bi trebale odmah da se jave lekaru.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">