Lazanski: Plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje

Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, rekao je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski, povodom sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju.

Miroslav Lazanski je za Sputnjik naveo da plan postoji, ali da ruski predsednik Vladimir Putin nije konkretno otkrio o čemu je reč.

"Nije ništa precizirao, ali mogli bismo da radimo, verovatno, neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije, točkaše. Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili pojedinih agregata, nekih delova tih vozila. Tu bi se moglo naći prostora za komplementarnost. Mislim da se radi i o teškim kamionima, koji bi bili istovremeno i za vojne i za civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo", rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, mi iz Rusije uvozimo kamione "Kamaz" kao vozila koja na sebi nose samohodnu haubicu "Noru 52B".

"Treba da vidimo da li tu ima prostora da se radi, a mislim da ima", rekao je Lazanski.

Dodao je i da postoji plan zajedničke proizvodnje nekih složenijih borbenih sistema.

"Predsednik Putin je naglasio da nije samo Rusija izvoznik oružja u Srbiju, već da i Rusija iz Srbije uvozi artiljerijsku municiju, kalibra 155 milimetara, zato što ona u svom standardnom kalibru ima kalibar 152. To je bio kalibar ruske, sovjetske armije i Varšavskog pakta. Dakle, Rusi nisu pravili 155, a mi ga pravimo, i sad je, verovatno, njima taj kalibar potreban i oni ga kupuju od Srbije", rekao je Lazanski.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 05. dec 2019, 16:58) - baltik [neregistrovani]

Hocemo licencu

Srbin je izmislio struju.srbin igra tenis.. S400 da proizvodimo, i to u 3 smene sirom Srbije.Trazen export proizvod.

(četvrtak, 05. dec 2019, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

To

Ako se proizvode i sekire, one mogu da posluze i u odbrani i u civilne korisne svrhe. Sve sto mozete da prodate, proizvodite, radnici ce da imaju posla i hleba.

(četvrtak, 05. dec 2019, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Samo napred

Ljudi iz srpske vojne (i druge) industrije, samo napred, radite, stvarajte, usvajajte nova znanja, razvijajte tehnologije, zaradjujte.
Koliko se moze naslutiti iz toga sto je Lazanski rekao izgleda da se ide na to da se tehnoloski zaokruzi Nora, tako da pravimo ne samo top, vec i kamion koji ga nosi, da imamo potpuni proizvod koji mozi da se izvozi i da jaca nasu vojsku. Plus, primena tih kamiona za civilne potrebe. Mnogo dobra, korisna prica. Nadam se da ce biti realizovana.