Koliko izvršitelja je kažnjeno zbog neosnovanih troškova

Naknade koje dužnici plaćaju za rad i troškove javnih izvršitelja nekada premašuju osnovni dug. Na to upozorava i zaštitnik građana. Smatra da je neophodno preispitati javnoizvršiteljsku tarifu. Naknade, dodaje, visinom ugrožavaju egzistenciju siromašnijih građana i postaju neformalna kazna. U Ministarstvu pravde za RTS kažu da je izrada novog tarifnika javnih izvršitelja u završnoj fazi, a mi smo proveravali i to koliko je izvršitelja kažnjeno zbog protivzakonitog obračunavanja i naplaćivanja naknada i kako.

Peti oktobar 2017. datum koji je Dobrili Petrović promenio život. Te noći javni izvršitelj iselio je iz stana sa ćerkom i unucima, među kojima je bila i beba. I dok traži pravdu na sudu, smatrajući da posle smrti supruga ima pravo na stan kao zaštićeni stanar, Dobrila živi sa oko 13.000 dinara mesečno. Dve trećine penzije, kaže, odbijaju se zbog troškova izvršnog postupka.

"To su radila tri izvršitelja i svi su uzeli svoje nagrade, tako da tri izvršitelja su uzeli 36.941 dinar. Sada imam troškove izvršnog postupka, znači mog iseljenja, koji su 321.000. Kopiju sam dobila u kancelariji javne izvršiteljke, ali ja ne znam konačno koliko su moji troškovi, jer mi nikad nije dala zvaničan troškovnik", navodi Dobrila Petrović iz Beograda.

Dužnik mora da plati za poslove koje obavlja izvršitelj. Na primer, za sastavljanje rešenja, zaključaka, dostavljanje tih pismena, bilo poštom ili lično.

"To što je uručeno kao lično meni neka odluka, ja tu nijednu odluku nisam dobila ni pismeno ni da mi je neko lično uručio, to je sve naplaćeno", kaže Petrovićeva.

I drugi troškovi idu na teret dužnika. Recimo, ako javni izvršitelj ili poverilac angažuje kombi za selidbu, bravara, svedoke prilikom iseljenja, advokata i slično. Često su ti izdaci neopravdani, kažu upućeni.

"Među neopravdanim troškovima zaista su vrlo maštovite stavke. Prosto neki primer – za izlazak kamiona na iseljenje zaračunava negde oko 45.000 dinara po svakom izlasku, bez obzira da li je zaista rađeno nešto tog dana ili ne. Činjenica da su izvršitelji privatni preduzetnici i da mnogi od njih zarađuju stotine hiljada evra godišnje, tako da apsolutno nije tačno da su oni javni službenici koji rade po nekim fiksnim pravilima, jer da je to zaista tako, da su oni zaista pod kontrolom države i suda, onda bi imali fiksne plate, a ne u zavisnosti od toga koliko naplate za svaki slučaj", nagašava Saša Perić iz Združene akcije "Krov nad glavom".

Zaštitnik građana potvrđuje da neke radnje u izvršnom postupku nisu neophodne ili da mogu biti višestruko jeftinije. Dva puta se obraćao Ministarstvu pravde. Smatra da je nužno korigovati javnoizvršiteljsku tarifu.

"Često, na to nam se građani najviše i žale, ona je višestruko veća nego sam osnovni, glavni dug sa prispelim kamatama. Mi znamo vrlo dobro da je najveći broj onih izvršenja na komunalnim uslugama. Najčešće građani koji su dolazili u instituciju su se obraćali, jer nemaju novac da plate ni te usluge i onda kada dolazimo do toga da oni moraju da plate i nadoknadu koja je višestruko veća, oni se dovode u zaista jedan apsolutno nepovoljan položaj", tvrdi Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

U odgovoru RTS -u Ministarstvo pravde navodi pet izvršitelja koji su kažnjeni zato što su dužniku neosnovano obračunali i naplatili troškove. Četvorica su novčano kažnjena, u iznosu od 89.000 do 358.000 dinara, dok je jedan dobio tri meseca zabrane obavljanja delatnosti jer je neosnovano obračunao i naplatio dužniku 647.000 dinara.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 08. dec 2019, 02:30) - Jovan [neregistrovani]

nepopularne istine o ovlašćenjima izvršitelja

Kao što je neko ovde već rekao, potpuno je netačno da izvršitelji samo sprovode izvršenja na osnovu pravnosnažnih sudskih odluka. Izvršitelji sprovode izvršenja i tamo gde sudskoj odluci nije prethodila nikakva sudska rasprava o činjenicama. Kad se radi o izvršnim ispravama, a to pored presuda mogu biti i ugovori o hipotekarnom kreditu kao neposrednoizvršive javnobeležničke isprave, prigovor na rešenje o izvršenju ne odlaže izvršenje - iako ugovor može sadržati nepravične ugovorne odredbe. Dalje, kad se radi o verodostojnim ispravama, prigovor na rešenje o izvršenju odlaže izvršenje svuda osim kod menice. Zanimljivo je da kad verodostojnu ispravu predstavlja izvod iz poslovnih knjiga pružalaca usluga od opšteg ekonomskog interesa izvršitelj preuzima ulogu izvršnog sudije, pa ne samo što sprovodi izvršenje već i određuje izvršenje. A kod prigovora trećeg lica, izvršitelj potpuno neustavno donosi odluku po tom prigovoru, kao da je sudija. Otkad to izvršitelj ima garanciju nezavisnosti od stranaka u postupku? Nema je, a dato mu je ovo ovlašćenje. Ko mu je dao? Zašto mu je dao? Gde je široka javna rasprava na ovu temu?

(sreda, 04. dec 2019, 11:42) - Mario [neregistrovani]

Zanimljivo!!!

A ge je to prijatelju moj normalno da je kamion za selidbe 45.000din mozda u Parizu, ali pouzdano znam da ni tamo nije toliko. A to sto nije radio a bio je angazovan to placa onaj koji je to organizovao a ne neko treci.

(sreda, 04. dec 2019, 11:28) - самуило самарићанин [neregistrovani]

Пустите демагогију...

не извршавате Ви увек и само судске одлуке..., врло често јавни извршитељи креативно поступају и самостално "филују" сопствене трошковнике, па их самостално реализују. Говорите као да сте члан извршног одбора Коморе јавних извршитеља, или службеник Министарства "правде" које се не одриче својег "франкенштајна"
Молим Вас, јавни извршитељи спроводе извршења и у тзв.извршним хипотекарним кредитима, за које нема судске одлуке. О комуналним стварима да и не говорим.
Пољуљано поверење у правни систем није враћено са извршитељима, напротив, него ће се вратити ангажовањем додатног особља у судовима, додатним материјалним улагањем у судове, промишљенијом мрежом судова, и обучавањем сарадника и судија, и "одустајањем од експермента" са извршитељима и нотарима....

(sreda, 04. dec 2019, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo

Zanimljivo je da neki misle da je izlazak kamiona radi iseljenja neopravdan bez obzira da li je nešto rađeno. Ako izvršitelj dovede kamion i ljude radi iseljenja a spreče ih bukači koje policija neće da rastera, trošak ostaje a ko će drugi da ga plati ako ne dužnik, koji ne želi da izvrši sudsku odluku dobrovoljno, nego mora da se sprovodi prinudno. Ili možda mislite da kada dođete na posao i provedete tamo osam sati, ne treba da primite platu ako niste imali šta da radite?

(sreda, 04. dec 2019, 10:31) - самуило самарићанин [neregistrovani]

ИДЕЈА је следећа....

Укинути псеудо-правосудне службе извршења и овера, односно јавне извршитеље и јавне бележнике, и уз укидање забране запошљавања у јавном сектору извести прецизан прорачун о потребном броју особља, судијских помоћник и другог особља и распоредити у судове.
Јасно пледирам да се ови послови врате под надлежност провостепених судова опште надлежности.
Такође, уставом прецизно одредити да се јавне службе не могу законом поверити приватним предузетницима!!!

(sreda, 04. dec 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Hm...

Ne treba korigovati samo izvršiteljsku, nego i Javnobeležničku tarifu.Isti su takođe privatni preduzetnici sa javnim ovlašćenjima, koji nikome ne podnose račune i narodski rečeno "deru" sa svojim troškovima.

(sreda, 04. dec 2019, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Ok

Gospodo, izvršitelji, notari i ostali su nam silom nametnuti sa zapada.Prva poglavlja o pristupanju u EU su bila o tome, kako da nam se nešto, preko reda nametne i sistem okrene naglavacke.U E U ne udjosmo a nakaradni zakoni, gde gube i gradjani i drzava, ostadoše.Znate li da notari zaradjuju i po milion dinara mesecno.I to sve po zakonu.Dušan

(sreda, 04. dec 2019, 09:24) - anonymous [neregistrovani]

Oduzimanje licence

Svaku nepravilnost ostro kazniti oduzimanjem licence. Izvrsitelj treba predstavljati coveka koji se bori za pravdu a ne za svoj dzep.Isto je i sa notarima, prevelike tarife guse privredu a drzava ne dobija nista.Posle se cudimo sto posten svet odlazi iz zemlje..