Nekoliko sekundi Slaviši je okrenulo život naglavačke

Posle saobraćajne nezgode u kojoj je povredio kičmu, Slaviša Savić iz Šapca je 26 godina u invalidskim kolicima. U okviru kampanje "Još uvek vozim" svoje iskustvo i greške prenosi učenicima srednjih škola širom Srbije, sa željom da se nešto slično nikome ne dogodi.

Sa nepunih 18 godina pripremao se za matursku ekskurziju i želeo da postane mašinski inženjer. Samo jedan trenutak zaustavio mu je snove i bezbrižne školske dane.

"Vozio sam automobil prevelikom brzinom, pokušao sam da se trkam sa drugom i pritom nisam imao vezan pojas. U tom momentu desila se saobraćajna nezgoda, zapravo, sleteo sam i u tom deliću sekunde, promenilo se sve", seća se Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

Operacija je trajala četiri i po sata, sedam dana ničega se nije sećao. Kada je bilo najteže, odlučio je da se bori za sebe a nešto kasnije, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i uz podršku Grada, i za druge mlade vozače.

"Svetska i naša iskustva pokazuju da ljudski faktor utiče u preko 90 odsto saobraćajnih nezgoda, a najvažnija poruka mladima je i poruka kampanje – 'Um na drum'", napominje Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Za pet godina Slaviša Savić je učestvovao na oko 200 tribina. Slušalo ga je više od 25.000 srednjoškolaca.

"Ideja jeste da saobraćaj shvate kao ozbiljnu stvar, da shvate isto tako da ne postoji vakcinacija ili imunitet na saobraćajne nezgode, bez obzira na količinu novca ili na vrstu automobila koji vozite, ono što mogu da urade jeste da čuvaju svoj život i živote drugih i pritom poštuju saobraćajne propise", rekao je Slaviša.

Edukacija mladih jedan je od načina da se spreče neželjene posledice. Slaviša Savić godišnje poseti petnaestak gradova da bi svojim primerom podsetio na to koliko su život i zdravlje važni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво