Ako napadnete policajca, tužioca ili sudiju, preti vam višegodišnja kazna zatvora

Od danas, na snazi je izmenjeni Krivični zakon, koji pored dugoočekivane kazne doživotnog zatvora donosi i strože kazne za povratnike i dilere, ali i novo krivično delo "napad na advokata". Povećane su i kazne za napad na službeno lice koje je na dužnosti. Ko ima taj status i šta on sa sobom nosi?

Uvreda upućena policajcu ili vojniku na dužnosti, ometanje inspektora u kontroli ili napad na javnog beležnika, tužioca ili sudiju, skuplje nego pre, koštaće sve koji se na to usude od 1. decembra.

Boljoj pravnoj zaštiti službenih lica naročito se raduju narodu neomiljeni – izvršitelji.

"To daje neku veću sigurnost da ja znam da sam potpuno zaštićena kada izađem na teren. Imali smo do sada različite organizacije koje provociraju, verbalno napadaju, psuju, vređaju, šikaniraju, na različite načine nas ponižavaju", kaže Snežana Petrović iz Komore javnih izvršitelja.

Ne bi smelo da bude ni obrnuto. Status koji uživaju službena lica ne daje im za pravo da se prema građanima ophode neprimereno.

"Postoji mogućnost da se učinilac krivičnog dela učenjenog na štetu službenog lica oslobodi od kazne ukoliko je bio izazvan nezakonitim ili grubim ponašenjem službenog lica. Osim toga, službeno lice takođe može krivično odgovarati", kaže Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije.

U službena lica, međutim, nisu ušle profesije koje su prethodnih godina ukazivale da su zbog učestalih napada ugrožene. Taj status nisu dobili lekari, advokati, novinari, prosvetni i socijalni radnici.

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da spisak službenih lica nije proširen, ali da sada postoji profesija od javnog značaja.

Navodi da su novinari tipični predstavnici profesije od javnog značaja, tako da pojedine kategorije koje obavljaju poslove od javnog značaja dobijaju strožu zaštitu prema Krivičnom zakoniku.

"I vozači GSP-a i taksisti traže da budu službena lica. Ono što bi vozač gradskog saobraćajnog kada napravi neki prestup u okviru svog rada što je za disciplinski prekršaj u okviru GSP-a, sada bi bilo krivično delo zloupotreba službenog položaja ili neko drugo krivično delo koje tretira posebno službena lica", kaže Radomir Ilić. 

Ako se proglasi krivim za pretnju ili napad na službeno lice, iza rešetaka će provesti najviše pet godina, ako službeno lice lakše povredi, u zatvoru će provesti između dve i osam godina, dok je za nanošenje teških telesnih povreda, najveća kazna 12 godina zatvora.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. dec 2019, 00:13) - anonymous [neregistrovani]

policajac

citam u komentarima da je policajac ocajno placen a kako bi bilo da ode taj sto to tako komentarise i provjeri gdje policajci zive i kakve kuce imaju i automobile cak i za unucad i upita se kako od te "ocajne" plate sve to postigose? I ako znaju da ce biti ocajno placeni kao policajci zasto ne idu na gradjevinu da rade???

(nedelja, 01. dec 2019, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Свашта

Праведност, разумевање се тешко зарађују а лако губе. Симпатичан твој коментар.

(nedelja, 01. dec 2019, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Prosveta

A prosvetnog radnika ?

(nedelja, 01. dec 2019, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

@ Svašta

Baš tako, koliko je takvih nevidljivih slučajeva?

(nedelja, 01. dec 2019, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

У чему је разлика

Одувек је то било тако, нико не сме да крши закон. Закон може да се мења од струке, ако га крши иде иза решетака и струка. Да ли је напад најбоља одбрана!??

(nedelja, 01. dec 2019, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

Svašta

Kakva je kazna kada službena lica napadnu običnog i nemoćnog čoveka demonstrirajći da su nedodirljivi

(nedelja, 01. dec 2019, 17:36) - Dragacevac [neregistrovani]

@Nije pravda sve što je zakon

Ako se ima sta protiv vlasti na sledecim izborima se glasa smena.Demostracijama,jos ako su rusilacke,nista se ne postize.Na mirnim demostracijama niko nikog nece hapsiti.Zakon reda i mira mora se postovati.

(nedelja, 01. dec 2019, 17:22) - anonymous [neregistrovani]

i dalje

to su male kazne, pa kolike su tek za obicne ljude. ostavljen prostor da se radi ko sta hoce.

(nedelja, 01. dec 2019, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

Nije pravda sve što je zakon

Recimo budu demonstracije, policija brani vlast od naroda koga bi ta ista vlast trebalo da predstavlja, i onda demonstrant dobije višegodišnju kaznu zbog svoje pobune protiv nepravednog sistema.Nesto se tu krupnije valja iza brega. 

(nedelja, 01. dec 2019, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

A sta je sa lekarima

A sta je sa lekarima

div id="adoceanrsvdcfhklggd">