Nema razloga da svako od nas ne bude davalac koštane srži

Transplantacija matičnih ćelija je savremeni način lečenja brojnih stečenih i urođenih oboljenja, a za pojedine bolesti i jedini poznat oblik lečenja. Kod dece, transplantacije se rade u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, a kod odraslih na Vojnomedicinskoj akademiji i u Institutu za hematologiju Kliničkog centra Srbije, gde su za dve godine uradili više od 140 transplantacija.

Odeljenje za transplantaciju koštane srži u Kliničkom centru Srbije renovirano je pre dve godine. Ima dvanaest kreveta koji su, nažalost, gotovo uvek popunjeni. U jednoj od sterilnih soba je i naša sagovornica kojoj je transplantacija urađena krajem oktobra.

"Ja želim da živim, od onog trenutka kada sam se razbolela, tu se mešaju razna osećanja kod ljudi, krenula sam na rutinsku kontrolu kod lekara, apsolutno ništa nisam osećala, radila do zadnjeg dana, ispostavilo se da je leukemija, mesec dana pre toga rađeni su rezultati zbog drugih stvari, bilo je sve odlično", navela je pacijentkinja kojoj je transplantirana koštana srž.

U Kliničkom centru Srbije rade sve oblike transplantacija – i kada pacijent sam sebi može da bude donor, kada je to neko od srodnika, kada je davalac neko iz nacionalnog registra, kao za našu sagovornicu u prilogu, ili iz svetskog registra.

"Za ove dve godine preko 140, urađene su 42 alogene transplantacije, ostale su autologne, ove godine 55 autolognih transplantacija, što je zaista rekord u Srbiji. Situacija je takva da zaista nema potrebe ići u inostranstvo, u Srbiji se sprovode svi vidovi transplantacije", kaže prof. dr Milena Todorović Balint, načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži KCS.

U narednom periodu za transplantaciju se priprema petnaestoro pacijenata. Za jednog u utorak noć stižu matične ćelije iz svetskog registra. Davalac spasonosnih ćelija živi u Grčkoj.

"Što se tiče autolognih transplantacija kada je pacijent sam sebi donor, to su mijelodne leukemije i limfomi, što se tiče alogenih, glavne indikacije su akutne leukemije. Tu pretražujemo članove porodice, prvi stepen srodstva, drugi, ako se ne opredelimo za srodnu transplantaciju, pretražujemo međunarodni registar", ističe Milena Todorović Balint.

U Srbiji postoji registar davalaca koštane srži, u njemu je u ovom trenutku oko pet hiljada osoba. Nema razloga da svako od nas ne bude davalac, jer smo možda baš mi jedna jedina osoba na svetu koja može nekome da pomogne.

U registar davalaca možete da se upišete u svakom institutu za transfuziju krvi. Svetski registar u ovom trenutku broji više od 35 miliona ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара