Od 16 do 18 časova Beograđani ne smeju da prave buku, žurka mora da se najavi

Novom odlukom o kućnom redu, koju su nedavno usvojili odbornici Skupštine Beograda, promenilo se mnogo toga. Popodnevni odmor sada traje dva sata, i to od 16 do 18 časova, a vikendom i duže.

Prema novoj gradskoj odluci, vreme odmora će radnim danima trajati od 16 do 18 časova, kao i od 22 časa do sedam sati ujutru. Subotom će trajati duže, a nedeljom i do deset ujutru. 

Ono što svima smeta – majstori, glasna muzika, vika, ne bi smelo da se čuje za vreme trajanja kućnog odmora. Veš-mašina i fen mogu da budu uključeni, ali ne bi trebalo da prave buku koja je veća od 30 decibela noću. Tokom dana ta je granica 35 decibela. 

"Kontrolu sprovode inspektori za zaštitu životne sredine, preko određenih organizacija koje vrše merenje buke", kaže Olivera Milutinović iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Ukoliko stanarima smetaju lupanje klompi, invalidska kolica ili plač deteta, moći će da prijave buku Komunalnoj miliciji, ali oni neće moći da izmere jačinu buke.

"U ovom trenutku, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija nemaju mogućnost da direktno vrše merenje, jer nemaju ovlašćenja po zakonu. To mogu samo neposrednim opažanjem. Sasvim sam sigurna da plač dece i invalidska kolica koja stvaraju neku buku sigurno nisu prioriteti za kontrolu", dodala je Olivera Milutinović.

Prema novom kućnom redu, veš ne sme da se suši na konopcima i na terasi okrenutoj prema ulici. Kućni otpad i razni materijali ne mogu da se ostavljaju u hodnicima, već u zajedničkim prostorijama, ukoliko se stanari dogovore. Isto važi i za životinje.

"Ukoliko neki stanari drže životinje u zajedničkim delovima, u hodniku i slično, to mora biti predmet saglasnosti skupštine stambene zajednice i tom drugom odlukom je propisana apsolutna saglasnost vlasnika stanova", navela je Olivera Milutinović.

Svako glasno slavlje koje će trajati do jedan sat posle ponoći moraće da se najavi komšijama dva dana ranije. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 09:27) - Beogradjanin [neregistrovani]

Lavež pasa ?

Kako sam shvatio u tekstu piše da od 16 do 18 časova ne sme se čuti ni dečiji plač jer će uslediti kazne.
A pitam Vas gospodo zakonodavci šta ćemo sa lavežima bezbroj pasa,u toku 24 sata po raznim stanovima ?
Ako već sankcionišete dečiji plač, red bi bilo da se to isto uradi i neodgovornim vlasnicima pasa od kojih ne može da se spava ni noću ni danju,pozdrav.

(sreda, 20. nov 2019, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

plac deteta

molim deco vi mali nemoj da placete zato sto odrasli su zaboravili da su bili mali i da su to isto radili.