Mladi u regionu odlaze iz istog razloga

"Nama je potrebno više" – to je zajednička poruka mladih iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Turske, koju su poslali sa današnje konferencije u Beogradu. Dvesta učesnika je uporedilo praksu i podatke o nezaposlenosti, siromaštvu i učešću mladih u političkom životu.

Nezaposlenost i nemogućnost napredovanja u poslu i obrazovanju – glavni su izazovi s kojima se suočavaju mladi iz celog regiona. U Severnoj Makedoniji, to je vodeći problem.

"Mlade odlaze jer ne mogu da nađu posao koji će im pružiti bolji standard života. Ali odlaze i iz drugih razloga. Mladi su duži period zapostavljeni i nemaju prilike da iskažu svoj glas i da naprave neke promene", navodi Marijan Icoski iz "Mladi info internašonal".

Želju za promenama pokazuje veoma mali broj mladih ljudi. Prema podacima, oni su nedovoljno zastupljeni u svim sferama života, ali najizraženija je u političkoj – osim glasanja, imaju vrlo malo iskustva u političkom i društvenom angažmanu.

"Najveći problem je što nemamo podsticajno okruženje da se mlad čovek ne plaši da se aktivira, da se ne plaši da se uključi, da ima mehanizme kroz koje će to da uradi i, naravno, na kraju tog lanca imamo institucije iz kojih neće da se čuje muk", kaže Samedin Rovčanin iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Sa sličnim problemima bore se i zemlje EU.

"Glavna obeležja tog obeshrabrujućeg trenda su nedovoljne mogućnosti za mlade, nepoverenje u institucije i nepostojanje alata da se dopre do mladih. Prepoznajući te probleme, EU je donela novu strategiju kojom bi trebalo da se kreiraju nove mogućnosti u obrazovanju i na tržištu", ističe Stefen Hudolin iz Delegacije EU u Srbiji. 

Ana Divac, iz Fondacije "Ana i Vlade Divac", ističe da oni pre svega treba da shvate svoj značaj i svoju snagu i da počnu da menjaju ono što im se ne sviđa i ono što nije dobro.

"Ja mislim da od nas starijih mogu da dobiju iskustvo, ali da su oni ti koji bolje vide u budućnost", rekla je Ana Divac.

Jedinstvenog recepta, poručuju učesnici, nema. Ističu važnost udruživanja mladih u regionu, kako bi zajedno radili na boljem položaju svoje generacije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

Mustafa

Ovo treba da bude udarna vest