Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive

U Klubu poslanika održana konferencija u organizaciji Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) i Udruženja za upravljanje projektima (IPMA Srbija). Tema konferencije bila je "Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive". Prisustvovalo je preko 120 učesnika, kako iz javnog, tako i iz privatnog i nevladinog sektora.

Nakon uvodnog obraćanja učesnika panela potpisan je sporazum o saradnji NAJU i IPMA Srbija, korišćenjem digitalnog sertifikata.

Prvi deo konferencije obeležila je diskusija gde je fokus bio na upravljanju projektima u kojima je javni sektor nosilac projekata.

"U svetu je primetan trend institucionalizacije projektnog upravljanja i različiti su primeri zemalja – od Indije, Kine i Rusije do EU i Amerike, koje veoma temeljno pristupaju ovoj specifičnoj oblasti. U Srbiji postoje pozitivne inicijative, a jedna od njih je svakako donošenje Uredbe o kapitalnim projektima i strateško opredeljenje NAJU da se kadrovi razvijaju u pravcu boljeg razumevanja upravljanja projektima", naglasio je predsednik IPMA Srbija Vladimir Obradović.

Druga panel diskusija bila je posvećena upravljanju projektima u kojima je javni sektor partner na projektima. 

Svi panelisti osvrnuli su se na činjenično stanje o značaju projekata koji se sprovode u javnom sektoru, kao i na izazove koje javni sektor ima u upravljanju projektima i korake koje je neophodno preduzeti kako bi sve strane ostvarile uspešnije efekte upravljanja projektima u javnom sektoru.

"Nastavljamo da gradimo kapacitete Akademije upravo u domenu upravljanja projektima kako bismo zaposlenima u upravi obezbedili obuke i edukaciju neophodnu za razvijanje znanja i veština iz te oblasti. Zato je za nas izuzetno važno da organizujemo konferencije poput ove da bi ljudi iz različitih sektora, razmenili informacije i iskustvo u vezi sa upravljanjem projektima", istakao je v.d. direktora NAJU Dražen Maravić.

Kako je interesovanje učenika za ovom temom bilo veoma veliko i nije bilo moguće primiti sve zainteresovane, iz NAJU i IPMA Srbija poručuju da će u predstojećem periodu biti organizovane slične konferencije iz ove oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво