Novim zakonom do bezbednijih pošiljki - više neće stizati cigle umesto telefona

Stupio je na snagu novi zakon o poštanskim uslugama, kojim se stvaraju bolji za razvoj tržišta, koje se drastično menja, pa su i očekivanja korisnika nešto drugačija. Prošle godine uručena u proseku 131 pošiljka po domaćinstvu. Poštanska delatnost ostvarila je prihod od 20 milijardi dinara, što čini 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Na snagu je stupio novi zakon koji uređuje poštanske usluge. Novim odredbama povećaće se bezbednost korisnika, pa više neće moći da se desi da vam umesto mobilnog telefona koji ste naručili stigne cigla.

Osnovni motiv za donošenje novog zakona je, osim poboljšanja bezbednosti, usklađivanje ove oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije.

"Mi znamo da smo u postupku evropskih integracija i dužni to da uradimo, što je za nas inače i jako dobro, zato što je u pitanju zakon koji donosi 28 država, pa je 28 iskustava sročeno u njemu", istakla je Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pored toga, najavljuju se i novine koje će osobama sa invaliditetom omogućiti pristup poštama.

Kada je reč o bezbednosti pošiljaka, ukoliko se desi da poručite mobilni telefon, a da vam na kućnu adresu stigne, na primer, cigla, novi zakon će omogućiti da uđete u trag pošiljaocu.

"Često se dešavalo da dobijete sadržaj pošiljke koji niste naručili. Sada se pojačava kontrolna funkcija države, kroz uvođenje instituta stručnog nadzora gde državni organi koordiniraju aktivnosti", rekao je Nikola Trubint iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Na taj način RATEL, inspekcija nadležnog ministarstva i ostali državni organi imati mogućnosti da bolje iskontrolišu te sadržaje.

Pored toga, biće uvedena i obavezna identifikacija korisnika koji šalje robu što će posle olakšati i reklamacioni postupak.

"Ovo će sprečiti one koji su se dosada bavili malverzacijama, zbog same činjenice da će morati da daju podatke iz lične karte", navela je Irini Reljin.

Pošta Srbije je i dosad tražila dokumenta od pošiljalaca, a to će sada biti obaveza za sve koji se bave poštanskim uslugama.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 17:01) - anonymous [neregistrovani]

nezakonito

Ne mogu prikupljati podatke iz lične karte. Nemaju pravo na to. U suprotnosti je sa zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Odnosno, ako i imaju pravo, moraju ih brisati iz njihovog sistema odmah nakon uručenja pošiljke. I to zbilja treba da urade. Ali... E, sada sleduje mnogo ali. Koga baš interesuje nek malo pogleda pomenuti zakon i njegovo tumačenje, pa će videti.

(utorak, 12. nov 2019, 16:40) - Markovljev [neregistrovani]

Brzina

Nekoliko puta sam slao pismo vecih razmera i tezine do 2 kg koje je iako nije u njima bilo nista sto bi podlegalo carini bilo na Carini i Posti iako u istoj zgradi u Novom Sadu vise od mesec dana.!!! U danasnje vreme rentgena i drugih tehnickih mogucnosti, mesec dana. Sto se tice licne karte, ona je kod nas potrebna svuda, kopira je gde ko iako je na njoj maticni broj i moze se zloupotrebiti. Ima jos dosta toga da menjamo na putu boljitka pa i boljih usluga Poste.

(utorak, 12. nov 2019, 15:41) - Паметњаковић [neregistrovani]

Жалосно.

Тешко нама ако наши супер стручњаци, експерти, доктори наука, итд. нису били у стању то сами да ураде без да им неко из ЕУ објасни како треба да се ради.

(utorak, 12. nov 2019, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

"Glupost"

nase poste je da posiljke za Evropske zemlje su jeftinije od slanja na pr.u Bosnu ili nekom u Srbiji?Gde je tu logika?

(utorak, 12. nov 2019, 15:25) - Bob [neregistrovani]

Pitanje

A sad jedno pitanje: da li je radnik poste ovlascen da uzima licnu kartu i prepisuje podatke iz nje.

(utorak, 12. nov 2019, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

cena PTT usluga u Kanadi

Samo za Vasu informaciju - preporučeno pismo od 3.5 gr sa garantovanom dostavom $69.95 preko Canada post do Republike Srpske (Trebinje).

(utorak, 12. nov 2019, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

tendeciozni

Pošta je majka Srbije

(utorak, 12. nov 2019, 13:50) - Боки [neregistrovani]

... шта није јасно

..па видите да ће пошиљаоци морати да дају податке из личне карте, нормално да то оправдава та поскупљења, мораће да уведу нови формулар и измене у софтверу, а знате то кошта у јавним набавкама. (Да, истовремено сам саркастичан али и делом - на жалост - не)

(utorak, 12. nov 2019, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

Gluposti

Nista konkretno, zamajavanje gradjana. Problemi se samo gomilaju, nista se ne resava. Toliko toga treba da uskladimo sa EU a i tamo se menjaju zakoni i onda ponovo kasnimo itd...
Inace postanske usluge kurira u Srbiji su preskupe kada uporedite sa npr. Nemackom koja je visestruko veca drzava sa mnogo vecim standardom a cene postanskih usluga su samo oko 2 puta vece!!!(neke usluge su i jeftinije!)

(utorak, 12. nov 2019, 13:14) - anonymous [neregistrovani]

bla bla bla...

Zamajavanje i prikrivanje pravih razloga.
Nigde ni reči o pravim razlozima.
Pravi razlog je drastično poskupljenje PTT usluga. Neke usluge su poskupele čak 200%.