RTS: Srbija ne veruje „Danasu“

Radio-televizija Srbije reaguje na tekst u dnevnom listu „Danas“ u kojem se podaci iz istraživanja o poverenju u medije u regionu tumače na tabloidan način.

Redakcija „Danasa" je na delu pokazala zašto je smatraju „opozicionim tabloidom". 

„Danas" citira podatke iz istraživanja fondacije „Konrad Adenauer" u kome se kaže da 33 odsto građana Srbije veruje RTS-u, ali da samo 20 odsto veruje štampanim medijima.

„Urednici" (nažalost ovu reč moramo da stavimo pod navodnike) „Danasa" na ovim činjenicama zasnivaju naslov „Srbije ne veruje RTS-u", iako je jasno da građani Srbije mnogo više veruju svom javnom medijskom servisu nego opozicionom tabloidu i njegovoj provladinoj braći. 

Ako je iz ona dva podatka trebalo izvući naslov o tome kome Srbija ne veruje jedino je očigledno da bi u njemu morali da budu štampani mediji među kojima je i „Danas", kao i onlajn mediji kojima ne veruje 71,5 odsto građana.

U „Danasovom" tekstu jasno piše da 72,8 odsto ispitanika ne veruje štampanim medijima, a 64,8 javnim medijskim servisima. Dakle, manje se veruje „Danasu" nego RTS-u, ali to ne vidimo iz „Danasovog" naslova, odnosno obrade stvarnosti njegovih urednika.

I tačno je da 65 odsto ispitanika misli da politika ima uticaj na dva javna medijska servisa u Srbiji, ali u tekstu ne piše da to misli 88 odsto građana Bosne i Hercegovine za svoje javne servise, 83 odsto građana Hrvatske i 71 odsto građana Crne Gore. 

Toliko o objektivnosti, pravdoljubivosti, profesionalnosti, moralnosti... tabloidnog „Danasa".

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 10. nov 2019, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Хвала...

... РТС- у зато што је реаговао на ову манипулацију “Данас”-а! И убудуће треба да реагује на СВАКУ лаж, манипулацију и дезинформацију било са које стране да долази. “Данас” баш предњачи у пласирању пажљиво конструисаних полу -истина или полу-лажи са циљем да изазове негативне емотивне реакције код читалаца а све ради лакшег манипулисања људима и остварења политичких циљева.

(nedelja, 10. nov 2019, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

РТС

РТС је најобјективнији медиј у нашој земљи. Портал и вести РТС-а пратим без размишљања о позадини и наручиоцу текста.