Volite fudbal? To ne znači da vaše dete treba da bude fudbaler

Roditelji često upisuju decu na određeni sport prema svojim afinitetima ili u zavisnosti od toga gde se sportski klub nalazi. Specijalista sportske medicine dr Sanja Mirković kaže da su to česte greške i poručuje da je najvažnije osluškivati želje svoje dece i obratiti pažnju na njihove sposobnosti.

Doktorka Sanja Mirković, specijalista sportske medicine iz Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta, kaže da je najvažnije osluškivati potrebe deteta.

Roditelji često upisuju dete na sport koji je trenutno popularan, u kojem imamo vrhunske sportiste, ili sport kojim su se oni bavili. Ponekad je presudna i blizina sportskog kluba. To su, ističe dr Mirković, česte greške koje roditelji prave.

"Ne treba gurati dete u sport koji žele roditelji ili okruženje. Ključ je osluškivati svoje dete, nekada više karakteristika deteta treba ispratiti na adekatan način – psihičke, fizičke i emotivne, da bi se odredilo i vreme i vrsta sporta kojim dete treba da se bavi", rekla je dr Mirković.

Nakon toga potrebno je odabrati školu sporta i trenera u kojeg će imati poverenje.

Stručnjaci najčešće kažu da dete treba da počne da trenira oko pete godine, a od 10. do 12. godine da se takmičarski bavi sportom.

Ipak, dr Mirković ukazuje da postoje školice u kojima se deca od treće godine bave fizičkom aktivnošću.

"To nije toliko rano ako se adekvatno isprati, ako pomaže detetu da razvije svoje motoričke veštine, da pravilno hoda, sedi, stoji, da jača određenu grupu mišića koja će mu pomoći da bude zdravije", rekla je dr Mirković.

Ukazuje da dete treba najmanje jedan sat dnevno da bude fizički aktivno, bilo u igri bilo u sportu. Cilj ne treba da bude da dete postane profesionalni sportista već da se razvije, socijalizuje, da postane timski igrač, zaljučila je dr Sanja Mirković.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара