Volite fudbal? To ne znači da vaše dete treba da bude fudbaler

Roditelji često upisuju decu na određeni sport prema svojim afinitetima ili u zavisnosti od toga gde se sportski klub nalazi. Specijalista sportske medicine dr Sanja Mirković kaže da su to česte greške i poručuje da je najvažnije osluškivati želje svoje dece i obratiti pažnju na njihove sposobnosti.

Doktorka Sanja Mirković, specijalista sportske medicine iz Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta, kaže da je najvažnije osluškivati potrebe deteta.

Roditelji često upisuju dete na sport koji je trenutno popularan, u kojem imamo vrhunske sportiste, ili sport kojim su se oni bavili. Ponekad je presudna i blizina sportskog kluba. To su, ističe dr Mirković, česte greške koje roditelji prave.

"Ne treba gurati dete u sport koji žele roditelji ili okruženje. Ključ je osluškivati svoje dete, nekada više karakteristika deteta treba ispratiti na adekatan način – psihičke, fizičke i emotivne, da bi se odredilo i vreme i vrsta sporta kojim dete treba da se bavi", rekla je dr Mirković.

Nakon toga potrebno je odabrati školu sporta i trenera u kojeg će imati poverenje.

Stručnjaci najčešće kažu da dete treba da počne da trenira oko pete godine, a od 10. do 12. godine da se takmičarski bavi sportom.

Ipak, dr Mirković ukazuje da postoje školice u kojima se deca od treće godine bave fizičkom aktivnošću.

"To nije toliko rano ako se adekvatno isprati, ako pomaže detetu da razvije svoje motoričke veštine, da pravilno hoda, sedi, stoji, da jača određenu grupu mišića koja će mu pomoći da bude zdravije", rekla je dr Mirković.

Ukazuje da dete treba najmanje jedan sat dnevno da bude fizički aktivno, bilo u igri bilo u sportu. Cilj ne treba da bude da dete postane profesionalni sportista već da se razvije, socijalizuje, da postane timski igrač, zaljučila je dr Sanja Mirković.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 10. nov 2019, 17:15) - anonymous [neregistrovani]

@ ma jok bre

Za svako dete je dobro da se bavi bilo kojim sportom. Poenta price je da se izabere sport koji najvise odgovara detetu i u kome dete moze najbolje da ostvari i pronadje sebe.

(nedelja, 10. nov 2019, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

ma jok bre!

aman ljudi fudbal razvija koordinaciju kod mladih kao ni jedan drugi sport (mozda plivanje je isto tako dobro). pusti ova naklapanja...

(nedelja, 10. nov 2019, 11:59) - Grkinja [neregistrovani]

Sloboda

U nekadašnjoj emisiji Tako stoje stvari naučili smo da dete treba da se upiše u raznim sportovima tako da samo odluči šta mu se dopada i odgovara, a ne mora samo u sportovima nego da se bavi nečemu što ga čini sretnim. U pitanju je sopstvena radost a ne roditeljska. :)

(nedelja, 10. nov 2019, 11:49) - Укинути фудбал,није то за нас! [neregistrovani]

Гледајући наше фудбалере,

не знам ко их је убедио да играју фудбал,али мислим да су генијално изабрали - погрешан спорт!-Кликери,то је оно право!

(nedelja, 10. nov 2019, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Brzo se vidi

Da li je jedno dete za odredjenu vrstu sporta ili nije to se ubrzo vidi. Ili roditelj to sam uvidi pa prestane na silu da gura ili to dete na kraju samo prekine. Mi smo u kuci voleli puno umetnicko klizanje. Kada je cerka imala 5 godina odveli smo je na klizaliste. Posle drugog sata treninga uciteljica klizanja je rekla da nasa devojcica nije za taj sport, rekla je da ce nasa cerka biti dosta visoka, teska a da za klizanje devojcica treba biti kao vreteno. Cerka danas ima 16 godina, visoka 174 cm i ima 69 kg. Igra tenis i daleko je bolja teniserka nego sto bi bila klizacica. Svet roditeljima je da poslusaju preporuku sportskog strucnjaka!