Stipendije do 30.000 dinara neće se oporezivati

Umesto dosadašnjih 11.741 dinar, neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata biće povećan na 30.000 dinara mesečno.

Na inicijativu Saveta za filantropiju premijerke Ane Brnabić, Vlada Srbije prihvatila je odredbu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana kojom se predlaže povećanje neoporezivog iznosa za stipendije, saopšteno je iz Vlade.

Predlog je izradila Radna grupa za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro Saveta za filantropiju.

"Ova odluka predstavlja značajan rezultat rada Saveta za filantropiju, osnovanog prošle godine odlukom predsednice Vlade Srbije, a na inicijativu Koalicije za dobročinstvo", navodi se u saopštenju Vlade.

Zahvaljujući Koaliciji za dobročinstvo i podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovedena je analiza troškova i koristi koja je pokazala da je povećanje neoporezivog dela stipendija opravdano i da će se donatori lakše opredeliti da pomognu većem broju talentovanih učenika i studenata i u većim iznosima.

Koaliciju za dobročinstvo predvode Fondacija "Ana i Vlade Divac", Trag fondacija, Katalist Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

U okviru Saveta za filantropiju formirane su tri radne grupe i jedno radno telo kako bi se olakšalo i podstaklo doniranje robe, novca i vremena u Srbiji. Savet za filantropiju nastavlja da stvara podsticajno okruženje za razvoj filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro.

broj komentara 0 pošalji komentar