Gajović: Lokalne zajednice treba da imaju svoje medije

Nije sve med i mleko, ali stanje u medijima u Srbiji nije alarmantno već stabilno, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

U Beogradu je održan panel "Reemitovanje TV programa, razmena iskustava i prakse" gde je centralna tema bila emitovanje tv programa televizija koje nisu naše, a emituju domaće reklame.

"Taj regionalni skup o prekograničnim televizijama okupio je ljudi iz regulatornih tela Srbije, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske koji se bave pitanjem prekograničnih televizija. Taj panel smo organizovali zbog učestalih pitanja naših poslanika o prekograničnim televizijama, o televizijama koje emituju program u regionu a puštaju naše reklame, rade ovde a imaju sedište u Luksemburgu i drugim gradovima. Mogla su da se čuju različita pa i oprečna mišljenja jer samo u razločitosti možemo da dođemo do rešenja", rekao je Aleksandar Gajović gostujući u Jutarnjem programu.

Govoreći o svom dvogodišnjem radu na mestu državnog sekretara Gajović je rekao da je njegova obaveza da bude u kontaktu sa svim medijima u Srbiji.

"Srbiju sam već prokrstario uzduž i popreko i upoznavao sa medijima i njihovim problemima. Nije sve med i mleko, ali situacija nije alarmantna već stabilna. Kada god odem van Beograda uvek otkrijem nešto novo", rekao je Gajović.

Medijske reforme su u toku, ali nam puno toga još predstoji.

"Mi ćemo posebnu pažnju u setu zakona koje pripremamo posvetiti lokalnim medijima jer lokalne zajednice treba da imaju svoje medije koji treba da informišu građane o svim važnim informacijama koje su im potrebne", rekao je Gajović.

Problema uvek ima i biće ih. Oni nisu strani i slične probleme imaju i druge evropske zemlje, a koji nisu samo ekonomske prirode.

"Raspisivanjem konkursa, a ove godine bilo ih je devet, mi sufinansiranjem pomažemo rad medija", istakao je državni sekretar.

Medijske slobode su na zadovoljavajućem nivou, one su različite zavisno od koncepta, sadržaja pa i političkog opredelenja, našta država ne utiče i ne upliće se.

Kada je reč o finansiranju Javnih servisa postoji predlog koliko novca će se izdvojiti za sledeću godinu.

"Sutra imamo važan sastanak u Vladi Srbije, gde će jedina tačka biti budžet za sledeću godinu pa će se više znati i o finansiranju javnih servisa u 2020. godini", rekao je Gajović.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja rekao je da je projekat Komemorativnog centra u Abardarevoj ulici u fazi tendera i da bi u martu trebalo da se položi kamen temeljac.

"Intezivno se radi i sa gradskom vlašću koja je dala veliki doprinos u smislu dobijanja svih dozvola, što nije bio nimalo lak posao. Posle polaganja kamena temeljca očekujem da će se sve odvijati brzo", rekao je za RTS Aleksandar Gajović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. okt 2019, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Realiti

A sta ćemo sa realiti programima, razne farme, zadruge, maldivi, parovi, tvorovi , unistavaju inteligenciju i normalne porodicne odnose ?!?