Biogas bi mogao da nam sačuva vazduh, svako selo bi moglo da pomogne

Dolaze hladniji dani i ponovo se misli sele na priču o tome kako se zagrejati, a upozorenja o zagađenom vazduhu koji udišemo su sve ozbiljnija. Goran Knežević iz Udruženja "Biogas" kaže da je smisao elektrana na biogas zaštita životne sredine, a tek onda proizvodnja električne energije i toplote.

Goran Knežević kaže da je biogas mešavina gasova nastala procesom anaerobne digestije.

"U procesu koji je vrlo sličan procesu koji se dešava u želucu krave, oslobađa se metan. On se vodi na gasni motor koji pokreće generator i tako se proizvodi struja", objašnjava Knežević.

Naglašava da je biogas dobar za zaštitu životne sredine.

"Kada bismo ostavili stajnjak koji je jedna od sirovina potrebnih za dobijanje biogasa na pisti, metan bi se isijao u atmosferu. Metan je 22 puta agresivniji i štetniji za atmosferu od ugljen-dioksida. Mi taj metan koristimo za pokretanje motora, proizvodimo struju i smanjujemo uticaj metana na klimatske promene", ističe Knežević.

Kaže da su osnovni delovi postrojenja za proizvodnju biogasa usipni delovi u koje se sirovina ubacuje i digestori u kojima se masa meša na određenoj temperaturi, zbog čega dolazi do digestije i generisanja metana.

"Za elektranu od jednog megavata, investicija je vredna tri do tri i po miliona evra. Jedna elektrana generiše pedesetak radnih mesta", ističe Knežević.

"Neophodna izmena zakonskog okvira"

Goran Knežević kaže da u Srbiji ima dvadesetak elektrana na biogas, a da su vlasnici veće firme koje se bave poljoprivredom ili stočarstvom.

"Pokušavamo da stvorimo uslove i zakonski okvir koji bi omogućio i manjim gazdinstvima i selima gde bi se ljudi udružili da proizvode biogas. Naša ideja je da svako selo ima jednu elektranu na biogas", naglašava Knežević.

Kaže da je i sadašnji zakonski okvir dobar, ali da uvek postoji prostor da se unapredi.

"Po sadašnjim propisima, mnogo bolje uslove imaju vlasnici velikih elektrana. Za manje elektrane nije isplativo da podižu postrojenja jer je mnogo skuplja izgradnja po instaliranom kilovatu snage", objašnjava Knežević.

Kaže da kao biomasa mogu da se koriste sve vrste stajnjaka, ostaci iz poljoprivrede, pokvarena hrana, klanični otpad izuzev kostiju i kože, odnosno sve ono što je organski otpad.

U sredu, 30. oktobra, biće održana panel-konferencija u organizaciji udruženja "Biogas", Ministarstva rudarstva i energetike i nemačkog udruženja za biogas.

"Uz mnogo kvalitetnih govornika, biće pravi povod da se diskutuje o unapređenju uslova, kako bismo omogućili da svako selo u Srbiji ima barem jednu biogasnu elektranu", kaže Goran Knežević.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи