Letnje gume još ne morate da menjate

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima nalaže da od 1. novembra do 1. aprila sva vozila u Srbiji moraju biti opremljena zimskom opremom ako su zbog vremenskih uslova na kolovozu sneg, led ili poledica. Vozačima je ostalo oko nedelju i po dana, tačnije do 1. novembra, da na vozilima postave zimske pneumatike.

Zbog visokih temperatura za ovo doba godine, međutim, neće biti pisanja kazni, pa dok vremenski uslovi dozvoljavaju, vožnju mogu produžiti i sa letnjim gumama.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju da se u ranim jutranjim satima u jesen na kolovozu stvara zbog lišća, blata od traktora, opasno klizava podloga pa treba biti oprezan prilikom kočenja i zaustavljanja.

Zaustavni put sa letnjim gumama je nekoliko puta duži nego sa zimskim, a najčešća greška vozača u ovim danima na auto-putu jeste to što ne drže dovoljno rastojanje.

"Preporučujem da se vozite na rastojanju ako ga opredeljujemo vremenski od tri sekunde, a ako ga opredeljujemo prostorno onda je to od 70 do 100 metara pri brzinama od 100 do 120 kilometara na čas", rekao je Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Savet stručnjaka je da ako baš uletite u vremensku nepogodu, a imate letnje gume, najbolje bi bilo da zaustavite vozilo i sačekate da nepogoda prođe.

Ukoliko baš vozite po kiši ili magli, trebalo bi na vreme obaveštavati druge vozače o svojim namerama.

"Treba blagovremeno upozoriti vozače koji su iza nas o namerama zaustavljanja, skretnja isključivanja i uključivanja, jer te radnje dovode najčešće do opasnih situacija i sudara", istakao je Vujanić.

Gužve za zamenu zimskih guma nema, a cena je ostala ista – 600 dinara po točku sa montiranjem i balansiranjem. Cene novih zimskih pneumatika kreću se od pet do 25.000 dinara.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 23. okt 2019, 08:31) - Boris [neregistrovani]

Re:

Jedino ako te neko zvekne popusio si za osiguranje jel imas tehnicki neispravan auto

(sreda, 23. okt 2019, 08:29) - Boris [neregistrovani]

Re:

Onda si se usrecio. Kao da imas garderobu koju nosis u avgustu i u januaru. Nit valjaju leti nit valjaju zimi

(utorak, 22. okt 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Veće pape od samog pape

U Sloveniji je obavezna zimska prema od 15. novembra. Ispade Srbija hladnijai brdovitija i sa više snega od Slovenije. Da nisu zakonopisci malo previše podlegli negim automobilskim lobijima pa se sad zimske gume voze u novembru na plus 25?

(utorak, 22. okt 2019, 17:34) - Milos [neregistrovani]

Gume za sve sezone

Sta ako imam gume za sve vremenske prilike ?

(utorak, 22. okt 2019, 17:09) - Хомер [neregistrovani]

Без разлога се буните

Закон је промењен. Заправо уопште не морате имати зимске гуме без обзира на датум. Датум више не обавезује већ услови на путу. Дакле,док не падне снег не морају зимске гуме. Макар био јануар. Једноставно,замените их кад захлади , полако

(utorak, 22. okt 2019, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Letnje -Zimske gume

Samo u Srbiji.

(utorak, 22. okt 2019, 13:47) - Зозон [neregistrovani]

Каже се ...

одстојање јер се мисли на раздаљину испред и иза возила. Растојање је бочна удаљеност.

(utorak, 22. okt 2019, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

Problem koji se ne rešava

Najveći problem koji se ne rešava i koji se ne kažnjava jeste korišćenje zimskih guma tokom letnjeg perioda. Ovaj problem nije kažnjiv zakonom pa me interesuje kada će biti. Trag kočenja je sa zimskim gumama na vrelom asfaltu duži sa zimskim gumama nego sa letnjim.

(utorak, 22. okt 2019, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

e

u Svedskoj je od 1 dec do 31 apr...pozz

(utorak, 22. okt 2019, 12:53) - anonymous [neregistrovani]

Zimske gume

Zimske gume se nebi trebale koristiti ako je temperatura preko 6 stepeni. Nemaju nikakvu funkciju nego se samo brže troše. Zakon treba da se prilagodi. Možda je vreme da se ipak pomeri na 1. Decembar do 1. April.