Gradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima biće zabranjena

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavljuje izmene Zakona o zaštiti prirode kojima će biti zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Goran Trivan je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da postoje tri kategorije zaštićenih dobara, i u svima će biti zabranjena gradnja mini-hidroelektrana.

"Polemika oko toga traje najmanje dve godine. Potrebno je imati u vidu da imamo najmanje površinskih voda u regionu, onda moramo da vodimo računa kako da sačuvamo vode, a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima", istakao je ministar za zaštitu životne sredine.

Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo da građani nisu bili toliko uporni i glasni tokom protesta, Trivan je rekao da bi se svakako razgovaralo o ovoj temi jer bi on to tražio.

"Jedno papiri, drugo praksa" 

Glavni problem kod mini-hidroelektrana nisu one same po sebi, kaže ministar, već realizacija projekta.

Prema njegovim rečima, investitori nisu ispoštovali sve standarde.

"Da su poštovana sva pravila, ne bi bilo reakcije. Često nema vode u koritu zbog toga... To je pitanje za opštine, lokalne inspekcije. Ispostavilo se da su jedno papiri, a drugo praksa", napominje ministar zaštite životne sredine.

Do sada je izgrađeno oko 100 mini-hidroelektrana, a Trivan poručuje da je "Srbija pravna država i neće pristupiti rušenju ako je nešto legalno dobilo dozvolu".

"One će biti u obavezi da upodobe svoj rad i da rade po propisima", poručuje ministar. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. okt 2019, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Reka

Svaka reka bi trebalo biti zaštićena sredina.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

Ne dajte reke i izvore glasači.

Kada i voda bude u vlasništvu banaka, svi postaju robovi.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

Reka ne sme biti privatna svojina!!!

Izvor vode i reka ne smeju biti u privatnom vlasništvu, dugoročni zakup za izvore možda, ali pravo svojine nikad. Za takvu vlast glasam. Čekam da vidim ko će to jasno imati istaknuto. A za ove već izgrađene, ako ne obezbede onaj prirodni minimum sledi malo dinamita.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 10:02) - Радан [neregistrovani]

Заштићена подручја?

Која су то заштићена подручја а која не? Зар не би сваки планински поток требао да буде заштићен? Сама изградња мини електране у великој мери нарушава природу јер долази до тоталне сече шуме поред потока у ширини 50 ак метара и дужини неколико километара, замућења потока у трајању годину и више дана и тоталног нарушавања природе услед земљаних радова. Остаје ругло. Боље се окренути соларној енергији и енергији ветра. Мини хидроцентрале су катастрофа.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 09:49) - Пироћанац [neregistrovani]

НЕ за МНЕ!

Ми дежурамо дан и ноћ! Бранимо поточиће на Старој Планини!!

(ponedeljak, 21. okt 2019, 09:35) - Slobodan [neregistrovani]

Kad se radi sa inatom umesto sa pamecu!?

Uopste mi nije jasno u kome veku i na kojoj planeti zive ti ljudi koji prave te mini hedroelektrane!?Na svetu postoje gomile tehnoloskih resenja koje uopste ne uticu na prirodu i koje su mnogo jeftinije od tih primitivnih cevki kroz korita reka!Jedno ot tih resenja je vertikalna turbina, koju voda u slobodnm padu pokrece tu turbinu.To su mali rezervoari u obliku skoljke napravljeni uz korito reke, reka delom prolazi kroz tu turbinu i eto energije, a sve morske zivotnje ostaju nedirnute priroda ostaje nedirnuta a sto je jos interesantnije, takve turbine mogu da se postavljaju na vise mesta niz tok reke dok, kada se reka izoluje u cevi, onda moze samo jedna mini hidroelektrana da se postavi a sva priroda pored cevi gasi sav svoj zivot! Potrazi na googlu; Micro Hydro Power plant

(ponedeljak, 21. okt 2019, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Majdak

Po Goliji preoraše puteve zbog cevi, grade se tri mMHE o čemu pričate? A zaštićeno područje.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 09:16) - anonymous [neregistrovani]

Koja glupost

75 posto vode mora u korito radi ribnog i zivotinjskog sveta samo 25 posto sme za struju ako se to ne ispuni onda je to unistavanje covecanstva slicno ubici .Vrlo malo vode sme u cevi da se nebi ugrozila priroda niko nema osim prirode da ostai korito reke bez vode a kada je jaka susa mora se obustavit rad more tero bi ja vas da pumpate vodu nazad koji ste dozvolili to delo .

(ponedeljak, 21. okt 2019, 09:05) - Sasa [neregistrovani]

Postovani

Mini hidrocentrale ne treba nigde graditi postovani gospodine,nemojte unistavati majku prirodu i narusavati i unistavati eko sistem .......u protivnom moracete da se suocite sa gnevom naroda da jednoga dana ne bi ste nas doveli u situaciju da nas majka priroda kazni...,a majka priroda ne prasta !