Zavirite u obuku pripadnika Gorske službe spasavanja

Tamo gde drugi ne mogu da stignu i pruže pomoć, po najnepristupačnijim terenima, tu je Gorska služba za spasavanje. Na Staroj Planini obučava se 30 volontera za rad u toj službi, među kojima su i tri žene.

Hrabrost je prva osobina koju svaki spasilac mora da ima. Među 34 polaznika obuke za Gorsku službu spasavanja su i tri devojke.

"Zato što se bavim sporstkim penjanjem i na neki način je povezano sa time, po pitanju opreme, tehnike, ali prvenstveno zbog prve pomoći, zato što me zanima i želela bih da što više naučim", rekla je polaznica obuke Maja Favrim.

"Generalno je manja zainteresovanost žena, nego muškaraca za ovaj vid aktivnosti, jer, možda je neki najteži deo ta fizička priprema, koja mora da bude na određenom nivou za ovakav vid spasavanja", dodaje instruktorka Ivana Potkonjak.

Gorska služba spasavanja je izuzetno važna. Zbog toga se svake godine na najtežim terenima organizuje obuka za volontere.

"U pitanju su eksponirani tereni: stene, jama. Ovo je neka priprema tehničke obuke, gde oni uče osnove sa kojima će moći da pružaju onima kojima je to potrebno", objašnjava vođa obuke Aleksandar Ravas. 

Instruktor i vojni lekar dr Nemanja Vasiljković navodi da bi pripadnik Gorske službe spasavanja trebalo da bude sposoban da pruži pomoć za svako stanje koje može da zatekne. 

Teške povrede, prelomi, mobilizacija, iščašenja, uganuća, velika i manja krvarenja, amputacije, reanimacije i razna druga stanja koja mogu biti komplikovana ili nešto lakša", ističe Vasiljković.

Na nepristupačnim terenima, nekada trenutak neopreznosti može da ugrozi život, i zato tamo gde drugi ne mogu da stignu članovi Gorske službe spasavanja stižu!

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

Поштовање

Из искуства морам да искажем поштовање овим храбрим људима, имао сам прилику да мало помогнем у природи, на срећу никад неке претерано озбиљне ситуације; посебно што ти људи не гледају на политичке смицалице већ у првом реду стоји исправна помоћ у крајним границама могућег.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">