Štrajk u Sremskoj Mitrovici nakon što je učenik napao direktora

Prosvetni radnici u Sremskoj Mitrovici organizovali su štrajk upozorenja kao reakciju na incident od pre dva dana, kada je učenik 8. razreda fizički napao i povredio direktora OŠ “Jovan Jovanović Zmaj".

Prvi čas u prepodnevnoj smeni ni u jednoj od 15 osnovnih i srednjih škola nije održan, a neće ga biti ni u poslepodnevnoj smeni.

Predsednik Izvršnog odbora Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice Joca Kopčić kaže da je razlog takve odluke porast nasilja u školama.

Pre svega, kako kaže, porast vršnjačkog nasilja, porast nasilja roditelja prema prosvetnim radnicima, kao i porast nasilja učenika prema prosvetnim radnicima.

"Mi odavde iz Sremske Mitrovice, koja je nažalost epicentar dešavanja, želimo da pošaljemo jasnu poruku – stop nasilju u školama", poručio je Kopčić.

Pored te poruke imaju i zahteve, a to je da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, da se izmeni postojeći zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da se promene pravilnici o društveno korisnom radu i da se promene pravilnici o postupanju u slučaju nasilja.

Podsetimo, pre dva dana je učenik osmog razreda L. Š. napao direktora škole. On ga je najpre pogodio sedištem od bicikla u glavu, a potom mu je zadao više udaraca u glavu. 

Direktor je zbog zadobijenih povreda završio u Hitnoj pomoći. 

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 15:03) - anonymous [neregistrovani]

Kada nam bude NENASILNA :

Politika, koja je svojim delovanjem stvorila TRULU FAMILIJARNOST, a iz koje sve proizilazi, a najSTRASNIJE je,sto sve POZITIVNO gubi vrednost sto se opstanka tice.. Ova nedela po skolama su takodjer izdanak siledjijstva koje lansiraju " nedodirljivi" , ali se pitam, do kada razne siledjije misle da je to moguce.? Kada Narod bude OSUDIO ovakvu danasnju Politiku i njene vodje, sve ce krenuti u pozitivnom pravcu jer ce i zakoni postati izvrsni, a trenutno ih uopste nemamo !

(petak, 18. okt 2019, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

kopiramo zapad

disciplinske mere ne postoje, roditelji depresivni i siromasni, ucitelji nemocni. drzava pusta na tv_u sohke i cajke. uzas!!!

(petak, 18. okt 2019, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

Dokle vise

Prekjuče je vaspitno zapusteni ucenik udario nastavniku šamar."brizna" majka je podnela prijavu da je nastavnik nasrnuo na ucenika a eto njeno dete je samo blago pre toga dotaklo lice nastavniku. jer je bio frustriran što nastavnik nije reagovao na njegovo " baci pet"Direktorka u strahu od ministarstva i raznih NVO pokrenula postupak protiv nastavnika.Da pozove centar za socijalni rad nije palo na pamet nikom iako dete pravi haos po skoli.

(petak, 18. okt 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Neverovatno!

Ovo je jos jedan u nizu neoborivih dokaza da zakoni o maloletnicima i njihovim pravima nista ne valjaju, stavise, katastrofalni su!!! Da li ce drzava i dalje samo konstatovati stvari i ovakve slucajeve gurati pod tepih, ili ce se osvestiti i uspostaviti pravo, bez obzira radilo se o maloletnicima ili odraslim osobama?!
Zar treba da neko od prosvetnih radnika bude ubijen na radnom mestu da bi se zakonodavna birokratija probudila?