Put od osam kilometara deli nas od raja na Goliji

Do golijskog sela Devići, koje je bilo pionir seoskog turizma, konačno će biti rekonstruisan put. Meštani se nadaju da će zato mladi ostati na selu i da će u taj planinski kraj ponovo doći gosti.

U Devićima, kada se seoskim turizmom niko nije bavio, gostima su otvarali vrata. Turisti su pre skoro pola veka u selo vrednih stočara dolazili i uživali u prirodnim lepotama najšumovitije planine. Domaćini kažu da su nudili i mnogo više.

"Imaju šetališta i pored dve reke Brusničke i Studeničke, čist vazduh, gostoprimstvo. Ovo je raj na zemlji ovde, samo nam je falio put", kaže ugostitelj Miloje Munjić.

Iako su udaljeni od Ivanjice samo tridesetak kilometara, do Devića se godinama teško stiže čak i terenskim vozilima. Zato će im rekonstrukcija deonice od oko osam kilometara mnogo značiti.

"Većina učenika u našoj školi su putnici. Svi se oni dovoze ovim putem i normalno da nam mnogo znači ovaj put", ističe učitelj Goran Kovačević.

Vladimir Milutinović smatra da bi narod u tom kraju ostao kada bi se uradio put prema Odvraćenici.

"Prvi seoski turizam je počeo ovde u Devićima 1975. godine, ja sam se tad rodio. Svi su učili od nas", ukazuje Vladimir.

Uz dobru putnu infrastrukturu, ali i ponovni razvoj seoskog turizma u Devićima kažu da ne bi hrlili ka gradovima. Mladi bi ostali na selu, koje bi imalo novu šansu.

"Oko tri, tri i po hiljade građana ovde živi, bitiše. Ide i u ovu osnovnu školu negde oko 150, 160 učenika. Ipak je, kako sela izumiru kojekuda, ipak ovo selo koliko-toliko živo i ima života", navodi predsednik Mesne zajednice Devići Radojica Stojković.

Na padinama Golije spremni su da ponovo dočekuju goste. Kad se završe radovi na rekonstrukciji puta, turistima će očas otvoriti svoja vrata, ali i srca.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2019, 06:50) - Radoica Stojkovic [neregistrovani]

Kasno je.

Zakasnio je put u Golijsko selo Devici, jer ovde je pretežno ostalo staracko stanovništvo , 80% mladih je otišlo.

(nedelja, 13. okt 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

tacno je

Prvi seoski turizam je poceo u Belanovici a ne u Devicima. Ali svako kaze da je prvi.

(nedelja, 13. okt 2019, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Istina o Goliji

Na Goliji ima puno imovine koju su komunisti oteli posle rata, a koja je na najavu restitucije brže-bolje privatizovana da ne bi bila vraćana vlasnicima, odnosno njihovim naslednicima. Sada kroz nepotpunu i nepravednu tzv. restituciju nude trećinu stvarne vrednosti nosiocima prava na restituciju, a ni to im neće dati, nego kroz nekakve obveznice u periodu od 10-15 godina. Država želi da Evropa misli da je restitucija sprovedena, da vrati neku siću, a da razni tajkuni razvijaju seoski turizam i bogate se. Eto, to vam je istinita priča o Goliji i seoskom turizmu, a ne šuma pod snegom i kućica u kojoj gori sveća, dok Deda Mraz juri na sankama da podeli poklone deci.

(nedelja, 13. okt 2019, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Belanovica

Poceci prvog seoskog turizma vezuju se za Belanovicu kod Ljiga jos daleke 1954. godine, kada je osnovano Turisticko drustvo "Zmajevac ". Dogadjalo se da dnevno dodje i do 500 gostiju. Zmajevac je posedovao 200 kreveta u domacinstvima. Turistima je bilo na raspolaganju i odmaraliste "Beko ". U Belanovic je 1957. izgradjen i bazen. I pre Drugog svetskog rata u Belanovici je bio razvijen turizam. Bolesljiva i slabo razvijena deca dolaze od 1934. na oporavak u Belanovicu. Kraljica marija 1936. podize u Belanovici svoju zaduzbinu sa 46 lezaja. Taj objekat je posle drugog svetskog rata predat konfekciji Beko kao odmaraliste.