Italija "hit" za studije, SAD i Kanada preskupe

Svake godine oko 14.000 državljana Srbije ode na studije u inostranstvo, na svim nivoima. Na spisku zemalja gde studenti iz Srbije najčešće odlaze da studiraju su Italija, Nemačka, Mađarska, Grčka, Slovenija, Velika Britanija, SAD i Kanada.

Ana Marija Marinković iz licenciranog centra za školovanje u inostranstvu "Ino edukacije" rekla je za RTS da najprohodniji put za studiranje vodi u Italiju, jer ta zemlja daje najveći novac za troškove života, a ni studije na državnim univerzitetima nisu skupe.

"Primera radi, u Padovi godina košta oko 2.000 evra. Republika Italija, takođe, daje regionalne stipendije za troškove života oko 5.000 evra godišnje zbog čega je ova zemlja trenutno 'hit' i tamo odlaze dobri studenti, jer moraju dobro da se pripreme jer je konkurencija velika", rekla je Marinkovićeva.

Kada je reč o Austriji, gde postoji tradicija studiranja studenata iz Srbije duga 200 godina, studije tamo više nisu besplatne.

Koštaju u proseku oko 1.500 evra, ali se vize dobijaju teže nego ranije, a uz to se pri upisu traži viši nivo znanja nemačkog jezika.

Italija povoljna, Amerika skupa 

Troškovi života su povoljniji u zemljama kao što su Italija, Slovenija, Mađarska i Grčka a najskuplje je u Australiji, SAD i Kanadi.

"Kada je reč o studiranju u SAD, Donald Tramp je doneo velike promene u svim sferama pa tako i u školovanju. Vize se teže dobijaju, a stipendija je manje tako da većina studenata odavde odlazi ili na sportske stipendije ili školovanje sami plate. Većina ostaje na osnovnim studijama ovde ili u nekoj evropskoj zemlji pa u SAD odlaze na master studije", objašnjava Marinkovićeva.

Najtraktivnije oblasti menadžment, IT 

Kada je reč o studijskim programima, najčešće se biraju oblast menadžmenta, ekonomije, psihologije, komunikacija, IT sektor, mašinstvo, a manje se bira, recimo, pravo jer je ono više vezano za lokalni sistem.

"Od studenata u koje mi imamo uvid, 40-50 odsto odlazi da studira biznis ili ekonomiju jer im je to kasnije isplativije kada se vrate ovde ili ostanu da rade u inostranstvu a često su to i deca preduzetnika pa im je taj put blizak", kaže Marinkovićeva.

U proces krenuti godinu dana ranije 

Kada je reč o apliciranju, za to je potrebno najmanje devet meseci.

"U Srbiji je to dosta kasno, jer se tek u junu završavaju mature ili osnovne studije a u inostranstvu je glavni fokus od januara do maja. Morate da imate i sartifikat jezika, dokumentacija koju je potrebno sakupiti tako da je uvek dobro krenuti u taj proces godinu dana ranije", rekla je gostujući u Jutarnjem programu Ana Marija Marinković iz "Ino edukacija".

U Beogradu i Novom Sadu 26. i 27. oktobra održava se sajam posvećen školovanju i stipendijama u inostranstvu koji okuplja više 50 predstavnika univerziteta iz celog sveta. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 12. okt 2019, 14:43) - anonymous [neregistrovani]

Österreich

U Austriju ko je dosao, dosao je... sada zbog mnogo tezeg dobijanja viza zgadi Vam se i fakultet i studiranje... jer se izgubi bar dve godine za prvu i svake godine se produzava i procedura traje po 10 meseci pa za to vreme vam je otezano i putovanje izvan EU ako idete preko tranzitne zemlje. Taman kad dobijete produzavanje za tekucu podnosite za sledecu godinu....golgota. Dobro je jedino austrijskim gradjanima i olaksano ostalim EU da studiraju u Austriji. Besplatno je i neograniceno pravo rada i postoje stipendije za austrijske gradjane oko 1000e mesecno.

(subota, 12. okt 2019, 11:28) - aca -Begej [neregistrovani]

"рекла је гостујући у Јутарњем програму Ана Марија Маринковић из "Ино Едукација"."

Molio bih doticnu gospodju da ne podstice odlazak mladih u inostranstvo na sudiranje kad su i nasi Univerziteti odlicni. Mesto da se borimo da ti mladi ostanu poneki im pomazu da odu.

(subota, 12. okt 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

.........

U Padovi u Italiji moze se upisati ko god zeli test se ne polaze i nema ogranicen broj studenata a to da neko daje 5000€ cisto bih voleo da znam mozes dobiti stipendiju ali za trosak kes hmm..

div id="adoceanrsvdcfhklggd">