Novi podsticaji za drugo i peto dete

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine. Država će i dalje merama podržavati rađanje dece. Budžet za 2020. godinu predviđa izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koje dobiju drugo i peto dete.

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona. U narednoj će, kaže, biti i veći.

"Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati jer je sad samo dve godine. Biće više, tri-četiri godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno", najvila je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Đukić Dejanovićeva je istakla da postoji malo socijalno-odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da će država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

"Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro. Jedan deo poslodavaca već to shvata. Nešto će dati oni, nešto mi, stimulisaćemo ih", naglasila je ministarka.

"Krenulo je da se rađa više dece" 

Đukić Dejanovićeva je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

"To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece. Najviše se bebe rađaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanovićeva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava – da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da s eradi od kuće.

"Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene. Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahteve zaposlenih", dodala je Đukić Dejanovićeva.

broj komentara 42 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. avg 2020, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

Peto dete

Imam petoro dece najmladje tj peto ima mesec ipo dana rekli su nam da nemamo nikakvo pravo na njega kakva je razlika izmedju petog i ostalih cetvoro ja neradim nigde zivimo od suprugove dnevnice to nema nigde

(petak, 05. jun 2020, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

6 dece

Zakon je neravnopravan sa sestoro dece i dva roditelja koliko tanjira treba postaviti za dorucak a rucak i vecera

(ponedeljak, 06. apr 2020, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Ja sam rodila bebu u febraru i to 5 dali imam pravo na roditeljski dodatak

(petak, 03. apr 2020, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Jadna je ova drzava kada nece da da podsticaj za natalitet ove nase Srbije.

(sreda, 04. mar 2020, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Peta beba

Zakon za peto dete nije usvojen ja sam dobila petu bebu u februaru a danas mi je stiglo rešenje da nemam pravo na roditeljski.

(sreda, 04. mar 2020, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

Dodatak

Dunja lepo vam piše da su ovo sredstva za podsticanje radjanja dece,priraštaj nataliteta,a ne za vec rodjenu decu..Ja vas shvatam i zao mi je sto nemate prava,ali Drzava se lepo ogradi za svaki donesen zakon...

(sreda, 04. mar 2020, 00:03) - anonymous [neregistrovani]

Zakon

Zakon je trenutno na usvajanju,ostalo je da ga na skupstini izglasaju(usvoje) pa tek onda stupa na snagu...Ja iskreno mislim da mame koje su rodile u 2019 god 5.-to dete nece imati prava.
Od trenutka usvajanja zakona pa unazad dva meseca ce imati pravo novorodjenčad rodjena u 2020-oj godini.Tako sam čula...Čestitala bih svim mamama na hrabrosti za 5-oro i više dece!Vi ste heroji nase zemlje,i što se mene tiče zaslužujete nacionalnu penziju! -Mlada mama 4.malisana

(ponedeljak, 02. mar 2020, 16:55) - Sabrina [neregistrovani]

Peto dete

Da li je uveden taj zakon na peto dete?

(nedelja, 01. mar 2020, 16:10) - marija [neregistrovani]

marija

dali je usvojen yakon za peto dete odovorite a znamo mi majke koje sad trebamo da rodimo peto dete ove godine(nedelja, 16. feb 2020, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Peto dete

Sta je sa nama koje imamo vec 4 i vise dece? Rodila la sam 5 dete 2019 godini u maj mesecu dali imamo i mi pravo