Apel vozačima – "parkirajte" telefon i gledajte ispred sebe

"Dan bez mobilnog telefona" se danas prvi put obeležava u Srbiji. Komitet za bezbednost saobraćaja i "Telekom" pozivaju učesnike u saobraćaju da se tokom dana uzdrže od upotrebe mobilnog telefona kako bi se smanjio broj nezgoda.

Komitet za bezbednost saobraćaja i "Telekom Srbija" apeluju na učesnike u saobraćaju da danas tokom vožnje "parkiraju" telefon što dalje od sebe, kao i da zbog svoje i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju to čine i svakog drugog dana u godini kada sednu za volan, navodi se u saopštenju "Telekoma".

"Mnogo je razloga zbog kojih vozači tokom vožnje skreću pažnju sa saobraćajne situacije. To mogu biti reklamni natpisi pored puta, može biti saobraćajna nezgoda koja se dogodila u suprotnoj traci auto-puta, ali svakako je najčešće skretanje pažnje na ekran mobilnog telefona", izjavio je Milan Vujanić, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Napomenuo je da je i najmanje skretanje pažnje u saobraćaju opasno, jer se pri brzini od 50 kilometara na čas za samo dve sekunde pređe čak 28 metara, a najmanje dve sekunde je potrebno se na ekranu telefona vidi ko zove ili ko je poslao poruku.

"Dakle, 28 metara ćete voziti praktično na slepo i to samo da biste bacili pogled na telefon, a u tih 28 metara može da zakoči auto ispred, da izađe pešak na kolovoz, da motociklista proba da se uključi u saobraćaj", naveo je Vujanić.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, razgovor telefonom, igranje igrica na telefonu ili držanje slušalica telefona na oba uha opasno je i za pešake.

"Ako bismo analizirali saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači ili pešaci koji su nepropisno upotrebljavali mobilni telefon, najverovatnije bismo došli do saznanja da su razgovori koji su vođeni, poruke koje su pisane ili čitane, sadržaj koji je pregledan, odnosno da motiv upotrebe telefona nije imao povod od velikog značaja i da je mogao da bude odložen na nekoliko minuta", rekao je Okanović.

Godišnje u svetu oko 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama, a sve veći broj strada upravo zbog toga što vozači nisu gledali ispred sebe, nego u ekran mobilnog telefona, navodi se u saopštenju.

Različita istraživanja pokazuju da upotreba mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak 23 puta, što povećava šanse da vozač koji razgovara tokom vožnje učestvuje i strada u saobraćajnoj nezgodi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 29. sep 2019, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

zakon

Pa neka zabrane da se nesrece dogadjau pa ce valjda biti bolje.

(nedelja, 29. sep 2019, 13:09) - Возач [neregistrovani]

Молба

У тексту стоји: "Комитет за безбедност саобраћаја и "Телеком" позивају учеснике у саобраћају да се током дана уздрже од употребе мобилног телефона како би се смањио број незгода." Уздржите се током дана, а после све по старом!!!