Roditelji odgovorni za nasilno ponašanje svoje dece, koliko njih je kažnjeno

Teško je izmeriti krivicu kada deca postanu nasilnici. Ali zato postoje zakoni pred kojima roditelji odgovaraju za ponašanje svoje dece. Koliko njih je kažnjeno poslednjih godinu dana i zašto?

Zakon kaže da roditelj može biti novčano kažnjen 30–100.000 dinara ako njegovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi nekoga.

Međutim, postupaka vezanih za maloletničko nasilje, koji se vode u Prekršajnom sudu, od početka godine ima 108 i zapravo se krivci terete da su prekršili Zakon o javnom redu i miru.

U toku cele prošle godine, bilo je 69 takvih slučajeva, a do sada je skoro trećina rešena.

"Prema ovoj evidenciji nije kažnjen nijedan roditelj jer nisu podneti zahtevi, barem ono što mi imamo u evidenciji. Od 20 predmeta koji su rešeni, svi se odnose isključivo na mlađe i starije maloletnike. Nema roditelja, odnosno, u ovih 20 nema. U ovih preostalih nerešenih to možemo znati tek kada se postupci okončaju, da li je protiv roditelja podnošeno i da li su oni kažnjeni", kaže Slobodan Mladenović, v. d. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu.

Kazne za maloletnike, koje propisuje Zakon o javnom redu i miru, kreću se 10–150.000 dinara, a može biti dosuđen i zatvor do 30 dana.

U Prekršajnom sudu kažu da, u odnosu na ukupan broj slučajeva, onih sa vršnjačkim nasiljem nema mnogo, ali naglašavaju da je svaki teži prekršaj maloletnika zabrinjavajući. A šta kažu u školama?

"Nekada ima potrebe i za više razgovora i to je jedan proces. Roditelji reaguju različito. Najčešće, na svu sreću, reaguju vrlo razumno. Čak budu zahvalni školi što reaguje i na ono što oni kažu da su sitnice. Ali ima roditelja koji imaju različite aršine za sopstveno i za tuđu decu", kaže Zorica Panić, psiholog Desete gimnazije.

O skorašnjim slučajevima vršnjačkog nasilja, u kojima je jedno dete povređeno, a drugo preminulo, razgovaraju i njihovi vršnjaci.

"Jedan maturant je samoinicijativno došao, imao je potrebu da popričamo, bio je uznemiren. Izgleda da je gledao snimak pre nego što je došao u školu, on me je pitao da li je to moguće", kaže Zorica Panić. 

"Išla sam gradskim prevozom ovih dana i čula komentar nekoga ko možda ima 15 godina: ova devojčica koja je žrtva nasilja može i da zaradi, ima ne znam koliko hiljada lajkova. To kad čujete zvuči bezosećajno, a zapravo mlad čovek ima potrebu da sebe rasplaši, da nekako minimalizuje, da se ne bi potpuno udubio u to. Zapravo se radi o jednom mehanizmu odbrane", priča Panićeva.

Osim za nasilje, roditelji mogu biti kažnjeni i ako njihovo dete ima neopravdane izostanke. Do polovine marta ove godine za to je pokrenuto 57 prekršajnih postupaka i doneto šest odluka, a izrečene su dve novčane kazne od po 5.000 dinara.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 25. sep 2019, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

Apelujem

Ne uzvracajte na nasilje nasiljem!Postoje i druga resenja koja razvijene zemlje vec odavno primenjuju.Nasilje nije je resenje, vec circulus vitiosus.Nasilje radja nasilje.Zbog toga, ajmo svi zajedno da promenimo stvari preko sporta.Ja Vas molim da lobirate u ministarstvu prosvete za povecavanje broja casova fizickog vaspitanja i sporta odmah!Sport dokazano sprecava ovakve oblike nasilja.Ovo je naucna metoda koja se primenjuje na Islandu i Finskoj i dokazano smanjuje vrsnjacko nasilje.Ako ste dobro zapazili, ovakav oblik nasilja se multiplicirao sa pojavom interneta, raznih rijaliti programa, nasiljem na televiziji itd.Kao i to kad su deca postala lenja, mrzovoljna i debela.Sve su to faktori koji su doprineli ovakvim pojavama.Jos jednom molim sve roditelje da lobiraju da se uvede obavezno bavljenje nekim sportom, plivanje, tenis, kosarka, fudbal, sta god bilo.To je i zdravo a i ovakve pojave bi se svele na minimum.Trazim da neko od nadleznih institucija i organa ozbiljno shvati uspesnost ove metode.A i mi kao roditelji i pojedinci mozemo puno toga uciniti lobirajuci da se ova metoda sto brze uvede.Sport "prazni" agresiju kod mladih i to je naucno dokazana metoda.Znaci dzaba prazne price kad svi mozemo delovati preko sporta.

(sreda, 25. sep 2019, 07:34) - anonymous [neregistrovani]

@Miki

Naravno i okruzenje formira dete, ali osnova je u kuci. A ako vase dete ima zdravu tu usnovu, zlo nece imati plodno tlo. Mislim da je lakse, kriviti drustvo, drzavu, Janka i Marka za nevaspitanu decu, nego povuci sam sebe za nos.

(sreda, 25. sep 2019, 02:38) - anonymous [neregistrovani]

Zapadni zakon

To eu i nato uvode zakone i u moje vreme je bilo naselja samo tada niko nije reagovo morao si sam da se branis . Najvecu krivicu snosi vreme i kapitalizam a ne roditelji kad te najvise vaspita drustvo vreme i ulica kake veze imaju roditelji .

(sreda, 25. sep 2019, 01:48) - anonymous [neregistrovani]

Deca su ogledalo roditelja!!!

Kada je roditelj baraba, bahat, bezobziran, bezobrzan, bezosecajan, bezbozan...(da se zadrzim samo na slovu "b" naprimer), deca ih kopiraju i postaju njihova "ponosna" i verna kopija. Roditelji su, i treba da budu najodgovorniji za postupak svoje dece. Trebaju moraju da shvate da ne smeju postajati "dupli arsini". Odredjeni broj ljudi u Srbiji je umislio da oni, kao ni njihova deca apsolutno ne mogu biti krivi za bilo sta. Sta god da se desi oni automatski upiru prst na nekog drugog. Ne d'o Bog da priznaju gresku i da se izvine, sto bi bilo najnormalnije, najcivilizovanije i najmanje bolno za sve. Izgleda da je stvoreno neko osecanje medju ljudima da ako se izvine onda pokazuju slabost i otvoreni su da budu ilozeni napadima, psovkama itd. Pogresno, pogresno i veoma pogresno. Tamo dge ja zivim jedne od najucestalnijih reci su: excuse me, thank you, I am sorry... i to je u najcesce dovoljno da se izbegne bilo kakav konflikt. Takodje, osmeh na licima umesto "mancorstva" izaziva prijatniju atmosferu i dobrodoslicu. Ucimo decu da budu dobri ljudi, humani, prijatni, veseli i zdravi.
Pozdrav iz CCCCanade.

(utorak, 24. sep 2019, 19:41) - Ivan [neregistrovani]

Roditelji? Da!

Dete se vaspitava, oblikuje, podučava i savetuje prvenstveno u kući od strane roditelja. I ja sam roditelj. Sve potiče od mene. I treba uvesti i strože kazne za roditelje. I za nasilno ponašanje i za izostanke. Srbi se najbolje prevaspitavaju preko novčanika!

(utorak, 24. sep 2019, 19:19) - MIKI [neregistrovani]

Sva društvena nesposobnost na roditelje...

Tako je najlakše,sav društveni javašluk na roditelje.Bravo majstori.A vi se bogatite.Što da gubite vreme.