Ministar u inspekciji – zatekao 20 radnika "na crno"

U vanrednom inspekcijskom nadzoru ministar za rad Zoran Đorđević i direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović zatekli 20 lica na radu "na crno".

Inspekcija je obavila 49 nadzora u Smederevu i Lazarevcu u noći između subote i nedelje.

Ministar kaze da je u prethodnih 15 dana ispekcija radila pojačano i da je izvršeno 985 nadzora u drugoj i trećoj smeni tokom kojih je zatečeno 20 neregistrovanih subjekata i 362 lica na radu "na crno" među kojima je bilo i stranih državljana bez radne dozvole u Srbiji.

"Opsežnim inspekcijskim nadzorima trudićemo se da iskorenimo rad na crno, suzbijemo sivu ekonomiju i omogućimo pozitivniju klimu za poslodavce koji rade u skladu sa zakonom, ali i omogućimo radnicima sva prava koja im pripadaju", rekao je Đorđević.

Đurović je objasnio da ispektori vrše nadzore po sistemu rotacije i dodao da se kod vanrednih nadzora ne zna ko će gde vršiti nadzor što smanjuje mogućnost za malverzacije.

"Inspekcija rada je u prethodnom periodu postigla odlične rezultate. Svi koji ne rade u skladu sa zakonom dobiće maksimalne kazne", poručio je Đurović.

Ovakva praksa biće nastavljena i u narednom periodu sa ciljem suzbijanja sive ekonomije, navedeno je saopstenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 08:03) - Bob [neregistrovani]

Nije nego

Vise im se isplati da plate kaznu, nego 5 radnika da prijavi i placa sve doprinose.

(nedelja, 22. sep 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Isto

Nema nista od toga. Platice neku minornu kaznu za kolicinu novca koju poseduju i teraj opet dalje. Jednog, samo jednog da zatvore na 2-3 godine robije, da mu sruse objekat a one sto rade na crno isto u zatvor, caskom bi se opravili da rade kako valja.