Šta će biti sa uzorcima matičnih ćelija dece iz Srbije koji su prebačeni u Poljsku

Roditelji koji su platili skladištenje matičnih ćelija svoje dece, banci ćelija "Kriosejv" i dalje su zabritnuti šta će biti sa uzorcima oko 10 hiljada dece iz Srbije, s obzirom na to da su uzorci preseljeni iz Švajcarske u Poljsku, zbog problema u ovoj firmi.

Beogradjanin Dragan Pilipović je jedan od zabrinutih roditelja koji su čuvanje matičnih ćelija svoje dece poverili firmi "Kriosejv". 

"Godine 2013. i 2016. sam predao za skladištenje matične ćelije i to sam platio negde oko 3.000 evra sa popustom, za dvoje dece. Kada su me obavestili mejlom da je to prebačeno u Poljsku postao sam zabrinut da li je to validno, da li s tim matičnim ćelijama može dalje da se nastavi lečenje", rekao je Pilipović.

Uprava za biomedicinu Srbije privremeno je suspendovala dozvolu za rad "Kriosejvu". Razlog je preseljenje ćelija u Varšavu bez saglasnosti roditelja koji su potpisali ugovore.

"Po tom ugovoru, Krisejv može ćelije da premesti na drugu lokaciju ili, ukoliko nas preuzme treće lice, da nas kupi neka druga kompanija, prava i obaveze klijenata se apsolutno ne menjaju", istakla je Marija Žarković iz firme "Kriosejv". 

Dodala je da u ugovoru nema obaveze da se traži saglasnost roditelja za preseljenje ćelija. ali navodi da su klineti na mejl adrese dobili obaveštenja da su njihovi uzorci uspešno transportovani i premešteni u laboratoriju u varšavi.  

U Srbiji trenutno rade šest banaka za skladištenje matičnih ćelija i jedan biomedicinski centar za skladištenje i lečenje "Sera sel". U ovom centru se strogo poštuju propisi vlasti u Nemačkoj u kojoj se čuvaju matične ćelije. Kakva je procedura?

"Kako mi imamo potpisane ugovore sa svim porodilištima, lekar nakon porođaja uzima ćelije iz pupčanika, tokom porođaja uzima se i majčina krv iz vene", navodi Ana MIjajlović iz "Sera sela".

Kaže da se sve to šalje u nemački biomedicinski centar gde se radi trostruka analiza.  

Iako je Ugovor o čuvanju matičnih ćelija potpisan na 20 godina, u slučaju potrebe banka može izdvojiti matičnu ćeliju za lečenje deteta.

"Roditelji u tim situacijama upućuju zahtev nama. Mi kontaktiramo sa Nemačkom i tu se radi ta priprema matičnih ćelija za transplantaciju", dodala je Ana Mijajlović navodeći da je priprema besplatna za roditelje.  

Matične ćelije su dragocene u lečenju više od 80 obolenja krvi. U fazi ispitivanja je i mogućnost lečenja dijabetesa, cerebalna paralize, autizma i obolenje srca

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 20. sep 2019, 02:09) - anonymous [neregistrovani]

Aman ljudi, ne budite naivni

Kakve maticne celije, kakavi bakraci! Dajete genetski kod svoje dece, a da pri tome ne znate pravu svrhu svega toga. I to placate debelo, tri hiljade evra?! Zivim u inostranstvu, ovde se to placa 10 puta manje, a nedavno se ispostavilo "Zao nam je, od celija nema vajde, nisu cuvane po propisanim uslovima". Sto bi znacilo "Zao nam je. Ujeo vuk magarca. Iskoristili smo celije za sta su nam trebale, a sada cao". Danas se maticne celije mogu dobiti i drugim putem, zlu ne trebalo, nauka je napredovala.