Kako Univezitet u Beogradu dočekuje svoj dan

Među retkim ustanovama kulture i obrazovanja koja je povezala tri veka, jeste i Univerzitet u Beogradu. Dvesta jedanaestu godinu postojanja obeležiće uručenjem povelja studentima generacije, uručenjem nagrada za najbolje studentske naučno-istraživačke radove, i dodelom priznanja profesorima emeritusima. Iako lošije plasiran na Šangajskoj listi nego ranijih godina, i dalje je među jedan i po odsto najboljih svetskih univerziteta.

Univerzitet u Beogradu pohađa 100.000 akademaca. Kažu da treba raditi na kvalitetu nastave, na modernizaciji programa.

"Očekuje nas i akreditacija studijskih programa na većini fakulteta članica Univerziteta, tako da smo mi tražili kao studentski predstavnici da imamo 20 odsto članova i u tim komisijama. Mislim da ćemo na taj način uspeti i da smanjimo opterećenost studenata koja je zaista velika na većini fakulteta", navodi Danilo Potparić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Podsećaju i na tendenciju pada upisanog broja brucoša.

"Na nekim fakultetima se opet organizuje treći upisni krug, tako da na žalost sve manji broj studenata imamo, ali i pored toga studente koji imamo se suočavaju sa problemima kao što su trenutno sedmi rok kojeg na nekim fakultetima ima, a na nekima fakultetima ga nema. Mi se kao Parlament Univerziteta u Beogradu borimo da taj sedmi rok bude uveden na svim fakultetima. Osim toga, na velikom broju fakulteta je neujednačen standard – neujednačeni su ispiti", objašnjava Emil Zoranić, zamenik predsednika Studentskog parlamenta UB.

Da je unapređenje rada prioritet, smatraju i profesori.

Univerzitet u Beogradu dočekuje dan Univerziteta spreman da unapredi svoj rad, da ojača sve aspekte svog rada u smislu institucija sistema što se kaže, da naše poslovanje bude vrlo prepoznatljivo, transparentno i sa poštovanjem svih propisa koje smo mi sami doneli za sopstveni rad. I u tom smislu očekujem da Univerzitet u Beogradu napravi u ovoj školskoj godini neke ozbiljne pomake.

"Budućnost evropskih univerziteta je u alijansama, pa se Univerzitet u Beogradu priključio jednoj od njih. Mreža od sedam unverziteta gradiće zajedničke programe. Saradnja će se odnositi prvenstveno na nastavu i trebalo bi da obezbedi bolje uslove rada univerziteta uopšte", navodi prof. Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">