Digitalni plastenik zanimljiviji od školske klupe

Poljoprivredna škola u Vršcu dobila je najsavremeniji digitalni plastenik, u kome će se đaci osposobiti za rad sa novim tehnologijama i tako sticati praktično znanje. Plastenik je poslednja reč tehnologije, a tri poljoprivredne škole dobile su ga zahvaljujući IPA projektu Srbija-Mađarska.

Đaci poljoprivredne škole u Vršcu praksu iz plasteničke proizvodnje ubuduće će raditi u najsavremenijem digitalnom plasteniku. Reč je o tehnologiji koju za sada poseduju samo najrazvijenije evropske zemlje.

Borivoje Topovički, koordinator praktične nastave na školskoj ekonomiji kaže da je kompletno kompijuterozivana proizvodnja.

"Program prati sve - od sistema navodnjavanja, orošavanja, temperature, vlage i svega ostalog", navodi Topovički.

Platsenici su osmišljeni tako da se njima kompletno može upravljati preko aplikacije na mobilnom telefonu ili računaru. Tako od kuće možete da podešavate temperaturu, vlagu ili u slučaju iznenadnog nevremena, zatvorite plastenik.

"Za sada čini mi se kao nešto jako dobro i moći ćemo da uživamo dok radimo i da nam bude mnogo lakše i sada i za buduće genracije koje budu dolazile", ocenjuje Nataša Stanković, poljoprivredni tehničar.

Miloš Medić, poljoprivredni tehničar smatra da je Poljoprivredna škola u Vršcu zaslužila da dobije plastenik.

"Škola se stvarno trudi da svojim učenicima obezbedi sve moguće uslove za rad i sve moguće uslove za školovanje", ističe Medić.

Uvođenje novih tehnologija, naročito u stručne škole, je budućnost školske prakse i dualnog obrazovanja.

"Ako oni u školama vide stare tehnologije, vide tehnologije koje su već dugo u upotrebi ili ne daj Bože tehnologije koje polako zamiru – kakve mi to stručnjake obrazujemo onda", pita se Srđan Kliska, direktor poljoprivredne škole u Vršcu.

Povrće iz novog plastenika, već ima obezbeđen plasman jer u školi već tri godine funkcioniše mala pijaca. Kupci su uglavnom penzioneri iz obližnjih zgrada, koji često dobiju neku voćku gratis a često i pomoć da kupljeno odnesu kućama.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">