Preminuo Milan Milanović, potpisnik Erdutskog sporazuma

Potpisnik Erdutskog sporazuma i bivši pomoćnik ministra odbrane SAO Istočne Slavonije Milan Milanović preminuo je u nedelju u 64. godini, saopštila je Milanovićeva porodica. Milanović će biti sahranjen u Surduku.

Erdutski sporazum o području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema potpisan je u Žutoj kući u Erdutu (srpska strana) i u Zagrebu (hrvatska strana) 12. novembra 1995. godine. 

Njime je predviđeno pokretanje procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Sporazum je u ime srpske strane potpisao Milanović, a u ime hrvatske strane šef kabineta Predsednika Hrvatske Hrvoje Šarinić. 

Sporazum su pripremili i u njemu posredovali američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt i potpredsednik Međunarodne konferencije u bivšoj Jugoslaviji Torvald Stoltenberg. 

Potpisivanju sporazuma je prethodio dogovor hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i predsednika Srbije Slobodana Miloševića u Dejtonu, gde se pod okriljem SAD odvijala mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini.

Na osnovu Sporazuma osnovane su dve organizacije Srba u Hrvatskoj: Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće.

broj komentara 0 pošalji komentar