Đaci ponovo u klupama, ima novina

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela je nova školaska godina. U prvi razred polazi više od 60.000 đaka. Brojne su novine koje očekuju učenike, od digitalnih učionica, do novih predmeta, jednosmenske nastave u nekim školama.

Više od 800.000 učenika vraća se u klupe. Veliki broj škola je renoviran, a oko 10.000 učionica biće digitalizovano do sredine septembra, rekao je za RTS ministar prosvete Mladen Šarčević.

Novi nastavni plan i program očekuje učenike drugog i šestog razreda, kao i đake druge godine gimnazije.

Zbog novog programa za učenike drugog i šestog razreda menjani su i udžbenici, te tako oni ove godine neće moći da ih nasleđuju od starije braće ili drugova.

Osnovnu školu "Stevan Sremac" u Borči, najstariju na teritoriji te opštine posetio je gradonačenik Beograda Zoran Radojičić.

Kaže da se grad tokom leta pripremao za školsku godinu. "Renovirali smo škole, nabavljali opremu, 180 miliona ove godine je uloženio u pripremu nove školske godine", kaže gradonačelnik.

Podvukao je da je bezbednost dece na prvom mestu i da 90 odsto škola ima video-nadzor.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu se planira da se oko 650 miliona uloži u rekonstrukciju škola.  

Inače, celodnevna nastava biće uvedena u 210 škola, kao pilot projekat resornog ministarstva. To znači da će deca imati samo prepodnevnu smenu, a da će nakon časova imati razne druge aktivnosti.

I ove godine za početak škole Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuje štrajk, što znači da će škole u kojima su njihovi članovi, održati skraćene časove. 

Đaci će tokom predstojeće školske godine imati tri školska raspusta - zimski (podeljen u dva dela), prolećni i letnji.

Ove godine neće imati jesenji koji su imali u prethodnoj školskoj godini.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. sep 2019, 11:46) - Lookey [neregistrovani]

Porazavajuci podatak

Samo 60 hiljada prvaka? Ocekivani broj dece je bio 66-67 hiljada. Odlicno nam ide iseljavanje iz nase obecane zemlje.