Pomor ribe u Toplici, šteta "nenadoknadiva"

Nizvodno od Kuršumlije, u dužini od petnaestak kilometara ka Prokuplju, u reci Toplici, došlo je do masovnog pomora ribe.

Toplica je gotovo mrtva reka oko 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije. Reka je crne boje, mrtve ribe se mogu videti po površini, a širi se i jak neprijatan miris.

"Ovo je nekad bila zdrava i čista reka, gde niste mogli da pređete bosim nogama reku, a da ne nagazite zdravu i živu ribu. Za par godina, možda i kraće, nećemo više moći da vidimo živu ribu u ovoj reci. Sa time se borimo iz dana u dan, ali nikako ne možemo da se izborimo", rekao je predsednik Udruženja sportskih ribolovaca "Toplica" u Kuršumliji Dragoljub Gilić.

Direktor ribočuvarske službe "Južna Morava 2" Nikola Kumanović izjavio je da se očigledno nešto dešava sa kvalitetom vode i da se već nekoliko dana konstantno javlja uginuće ribe.

"Mi nemamo ni Dunav, ni Drinu, ni Savu. Imamo reku Toplicu koju moramo da čuvamo i pazimo i da nudimo našim ribolovcima. Neko mora ozbiljno da shvati ovo i da se pozabavi kvalitetom vode", izjavio je Kumanović.

Smatra da je rešenje ili fabrika za prečišćavanje voda ili da otpadne vode koje se slivaju u reku budu adekvatnog kvaliteta.

Pošto je reč o pomoru autohtonih ribljih vrsta, Kumanović kaže da ih u Srbiji niko ne prozivodi i ne mogu da se kupe na tržištu i da je šteta, na neki način, nenadoknadiva.

"Čak i da uspete da nadoknadite štetu finansijski, ne postoji način da na tržištu kupite tu riblju mlađ i da je vratite u reku", istakao je Kumanović.

Naveo je da je po nalogu Tužilaštva vodu iz Toplice uzorkovao Institut za javno zdravlje iz Niša i da se čekaju rezultati.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво