Pomor ribe u Toplici, šteta "nenadoknadiva"

Nizvodno od Kuršumlije, u dužini od petnaestak kilometara ka Prokuplju, u reci Toplici, došlo je do masovnog pomora ribe.

Toplica je gotovo mrtva reka oko 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije. Reka je crne boje, mrtve ribe se mogu videti po površini, a širi se i jak neprijatan miris.

"Ovo je nekad bila zdrava i čista reka, gde niste mogli da pređete bosim nogama reku, a da ne nagazite zdravu i živu ribu. Za par godina, možda i kraće, nećemo više moći da vidimo živu ribu u ovoj reci. Sa time se borimo iz dana u dan, ali nikako ne možemo da se izborimo", rekao je predsednik Udruženja sportskih ribolovaca "Toplica" u Kuršumliji Dragoljub Gilić.

Direktor ribočuvarske službe "Južna Morava 2" Nikola Kumanović izjavio je da se očigledno nešto dešava sa kvalitetom vode i da se već nekoliko dana konstantno javlja uginuće ribe.

"Mi nemamo ni Dunav, ni Drinu, ni Savu. Imamo reku Toplicu koju moramo da čuvamo i pazimo i da nudimo našim ribolovcima. Neko mora ozbiljno da shvati ovo i da se pozabavi kvalitetom vode", izjavio je Kumanović.

Smatra da je rešenje ili fabrika za prečišćavanje voda ili da otpadne vode koje se slivaju u reku budu adekvatnog kvaliteta.

Pošto je reč o pomoru autohtonih ribljih vrsta, Kumanović kaže da ih u Srbiji niko ne prozivodi i ne mogu da se kupe na tržištu i da je šteta, na neki način, nenadoknadiva.

"Čak i da uspete da nadoknadite štetu finansijski, ne postoji način da na tržištu kupite tu riblju mlađ i da je vratite u reku", istakao je Kumanović.

Naveo je da je po nalogu Tužilaštva vodu iz Toplice uzorkovao Institut za javno zdravlje iz Niša i da se čekaju rezultati.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. avg 2019, 17:34) - Glavni uzrok [neregistrovani]

Destrukcija kapitalizma

od Brazila do Srbije!

(ponedeljak, 26. avg 2019, 16:27) - Milan_swe [neregistrovani]

Zalosno je

Sta se radi. Ja sam poreklom iz tog dela. Problem je dugo poznat, svi znaju i ko je kriv i sve, samo je pitanje zasto niko ne preduzima nista. Tu vodu piju i ljudi, bunari su na 50-ak metara od reke, to niko ne spominje.

(ponedeljak, 26. avg 2019, 13:43) - Aлександар [neregistrovani]

Чека се задње време

Амбис од екологије. Ми смо на ЕУ путу као држава само на ТВ. Сви се брину за Амазонске шуме, а река Топлица небитна.

(ponedeljak, 26. avg 2019, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Čekanje

U Srbiji se stalno čekaju neki rezultati. Iako svi sve zaju, stvarnost je na čekanju.

(ponedeljak, 26. avg 2019, 12:28) - Sale [neregistrovani]

Strasno

Da li je moguce da niko nije odgovoran za ovakav zlocin,da li je moguce da otpadne vode idu tek tako u jednu malu reku....pa' ljudi moji da li ce mo se opametiti ......molim nadlezne da se izjasne i da se protiv odgovornih pokrene krivicni postupak....neko mora da robija.....

(ponedeljak, 26. avg 2019, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Osnovni problem

Zagađivanje voda i zemljišta je osnovni problem naše zemlje.

(ponedeljak, 26. avg 2019, 11:46) - Arsa [neregistrovani]

Logika

Obavezno prekontrolisati zemljista u okolini nesrecnog dogadjaja.