Nova pravila za izvršitelje – koliki deo plata i penzija će moći da bude opterećen

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Razmotren je i usvojen deo zamerki građana i organizacija koje se bave zaštitom njihovih prava. Na kakve promene treba da se priviknu izvršitelji?

Snežana Petrović iz Komore izvršitelja rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je reč o društveno odgovornom zakonu koji je vodio računa o svim detaljima i odredbama koje se tiču socijalno najugroženijeg stanovništa.

Navela je da je opravdano da postoje kritike na rad izvršitelja, ali da se pokazalo da je ta profesija veoma značajna.

Pojašnjava da se radi o trećoj sudskoj delatnosti i da je znatno smanjen broj sudskih predmeta čime su sudovi rasterećeni.

Komentare da se izvršitelji neopravdano bogate ocenila je kao neprimerene i ružne, ističući da 212 izvršitelja zapošljava više od 2.000 ljudi.

Snežana Petrović navodi da svako posmatra na profesiju izvršitelja iz svog ugla i da je dosadašnji zakon imao i prednosti i nedostatke. Ukazuje da su izvršitelji poslednja karika u lancu i da je to zato najosetljivije.

Govoreći o promenama zakona, rekla je da sada dug do 5.000 evra ne može biti osnov za oduzimanje nekretnine ukoliko je to jedina nekretnina u vlasništvu dužnika.

Novina – E-aukcija 

Kaže da se do sada najveći broj predmeta odnosio na dugove prema javnim i komunalnim preduzećima.

Uvodi se i E-aukcija za koju se očekuje da spreči zloputrebe. To je novina i za izvršitelje i Petrovićeva kaže da će i oni učiti kada se taj proces pokrene.

Pošto se najveći broj izvršenja sprovodi na platama i penzijama, Petrovićeva kaže da je do sada bilo izvršenje do dve trećine plate ili penzije, odnosno jedne polovine ukoliko se radi o minimalnoj zaradi i penziji.

Ističe da je sada napravljen iskorak. Kod plata će biti izvršenje do jedne polovine a kod minimalnih do jedne četvrtine.

Što se tiče penzija, navodi da su tu učinjena dva koraka napred i da sada izvršenje ide do jedne trećine, odnosno jedne četvrtine kada je reč o minimalnoj penziji. Ukoliko je penzija ispod minimalne, onda izvršenje ide do jedne desetine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво