"Turski tok" kroz vinograde, uništeno stotinu imanja bez obaveštenja

Desetine poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu "Turski tok" tvrdeći da su im imanja uništena bez obaveštenja i najave i da šteta još nije procenjena. I nije samo nadoknada u pitanju, tvrde, već su tu i emotivni razlozi. Razumeju važnost projekta, ali nije lako rastati se od vinograda ili voćnjaka koji je generacijama u posedu porodice.

Familiji Pešić iz Ćuprije bukvalno preko noći uništeno je između 500 i 600 čokota vinove loze na trasi budućeg gasovoda Turski tok, a da ih niko pre toga nije usmeno ili pismeno obavestio, uradio procenu vrednosti zasada ili doneo papir o eksproprijaciji.

Oni su vinograd obrađivali i ulagali u njega i kažu nisu jedini jer je na tom potezu uništeno najmanje stotinu imanja.

"Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavestiti ljude", kaže Miroslav Pešić.

Vinogradar Gradimir Pešić kaže da je zemlja na trasi Turskog toka u posedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obaveštenje o radovima, tako da je nastavio obradu imanja.

"Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajući da će tu da prođe, ali imamo dušu i mi seljaci, da ostavimo jednu voćku da se muči nije bilo lepo", kaže Gradimir Pešić, vinogradar iz Ćuprije.

U opštini Ćuprija u više navrata su naglašavali da će svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obeštećeni. Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom.

Naime, na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

"Južni tok je trebalo da prođe kroz Dobričevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj auto-puta. Mi smo uspeli da izmenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok će zaobići Dobričevo", kaže Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija.

Moćnih mašina koje polažu cevi turskog toka trenutno nema u okolini Ćuprije, ali da se ubrzano radi na trasi dugoj 403 kilometra svedoče stalne isporuke cevi iz centralnog skladišta u Ćupriji.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 21. jul 2019, 18:49) - Markovljev [neregistrovani]

Uredjena drzava

U uredjenoj drzavi se najpre izda gradjevinska dozvola, izveste se vlasnici nekretnine da ce pod njegovim imanjem proci cevovod gasovoda, ponudjena mu odgovarajuca odsteta za privremeno omezeno pravo vlasnistva i izgubljenu dobit a onda se stupa na imanje i gradi gasovod od drzavnog interesa. Tako se to radi u uredjenoj drzavi.

(nedelja, 21. jul 2019, 18:45) - anonymous [neregistrovani]

Polako s tim gasovodom....

Gasovod "Turski tok" jos nije izvjestan jer se njegovoj gradnji protive i SAD i EU pa Bugarska ceka ni sama ne znajuci hoce li ga graditi,a momentalno vode neke sudske procese oko tendera za izgradnju.
Rusija i Ukrajina imaju ugovor o koristenju ukrajinskih gasovoda koji gas vode do drugih evropskih drzava do decembra 2019 i niko ne zna sta ce se desiti ako ne prodje gasovod "Turski tok",hoce li Bugarska,Srbija,Madjarska ostati bez gasa.Njemacka gura svoj "Sjeverni tok-2" a protivi se "Turskom toku" sto ce reci da Nijemci zele da drze ventile gasovoda za cijelu Evropu.
Zato srpsko rukovodstvo ne treba zuriti sa gradnjom sve dok Bugari ne dovedu svoj gasovod do granice.Bugari su,na zahtjev SAD i EU unistili gasovod "Juzni tok" i ostali bez velikih tranzitnih taksi,a sada bi mogli ostati i bez gasa,a i mi zajedno s njima.

(nedelja, 21. jul 2019, 18:05) - anonymous [neregistrovani]

prevare

nije tu niko kriv mi smo jednostavno takav narod.to je jace od nas.

(nedelja, 21. jul 2019, 17:39) - anonymous [neregistrovani]

Велика штета

Није ми јасно како нису на време сазнали, за неколико дана могли су започети на траси градњу куће или слично и тако узети знатно више. То се код нас редовно дешава. Сада се осећају превареним, јер су неки на време "обавештени".

(nedelja, 21. jul 2019, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Turski tok ?

Ko je rekao da mora tako da se zove ?? Do Turske/Istanbula ok, ali van Turske dajte mu drugo ime.

(nedelja, 21. jul 2019, 17:35) - Drmr [neregistrovani]

Nije oteto

Postave se gasovodne cevi,kasnije mozes da posejes kukuruz,zasadis sljive,kruske, jabuke, itd.

(nedelja, 21. jul 2019, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Odšteta "samo takva"

Kakva je to "samo takva" odšteta?

(nedelja, 21. jul 2019, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Gde nam je pamet?

Nase njive i vinograde zatirati, a cuvati tamo neko zemljiste nemenjeno za izgradnju industrijske zone, koju cemo mi dodeliti mozda i besplatno stranim investitorima. U njihovim kompanijama ce raditi nasi nekad uspesni poljoprivrednici kojima je pregazena i oduzeta najbolja zemlja i to bez prava da kazu ili pitaju bilo sta. Sami smo krivi za opustela sela.

(nedelja, 21. jul 2019, 12:43) - Seljak [neregistrovani]

odsteta

Dobice taj odstetu samo takvu. Pa sto je i nastavio da sadi kad je znao da ce tuda ici cevi nego da bi sebi povecao odstetu koliko god moze. Nije ista odsteta za zasad i obicnu zemlju koja nije pod zasadom aloo.

(nedelja, 21. jul 2019, 09:49) - МР [neregistrovani]

Опрезно

У Бугарској се још увек играју велике игре око гасовода и лако може опет бити заустављен. Ја бих направио 100m гасовода ставио вентил и чекао, па ако потече гас наставио.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">