Uskoro bez papira na carinama

Srpska carina nastavlja automatizaciju koja će omogućiti i bezpapirno praćenje uvoza i izvoza. Završena je prva faza tog posla u kome Srbiji pomaže EU koja je za te namene već donirala više od milion i 400 hiljada evra.

Zamenik generalnog direktora Uprave carina Veselin Milošević kaže da Srbija u ovom trenutku ima carinski zakon koji je 98 odsto identičan onom koji ima EU.

"Evropska unija nam pomaže u tome, oni finanasiraju, a već smo aplicirali za novim IPA sredstvima za dodatnih devet miliona evra koji će pomoći u drugoj fazi da se ti sistemi uvedu", rekao je Milošević u Dnevniku RTS-a. 

Prema njegovim rečima, rok je 2023. godina kada na carinama neće biti više papira.

"To znači da će se i uvoz i izvoz obavljati razmenom elektronskih poruka bez carinske deklaracije, bez čekanja na šalterima, bez gubljenja vremena, gde će svi imati isti tretman i predvidljive troškove putovanja", objasnio je Milošević.

Na primer, za kamion koji kreće iz Nemačke u Srbiju ili dalje u Bugarsku, njega na granici očekuje tranzitni postupak koji je već kompjuterizovan.

"Ako želi da robu ocarini u Srbiji, taj postupak će se nastaviti upotrebom elektronskih pomagala, upotrebom kompjutera, neće više biti šaltera, papira, papirnih deklaracija, niti čekanja na carinskim terminalima", objasnio je zamenik generalnog direktora Uprave carina.

Tokom posete francuskog predsednika dve carine su potpisale novi dokument o saradnji.

"Francuska carina je naš dugogogodišnji prijatelj i imamo odličnu saradnju a potpisani dokument samo pokazuje našu nameru da razvijamo odnose i dalje. Oni su zaintresovani, kao i sve carine EU, za sprečavanje zloupotrebe šverca i svega onoga što utiče na njihov budžet a mi smo zainteresovani da preuzmemo sve njihove standarde, sva njihova znanja koje imaju kao visokorazvijena zemlja", rekao je Milošević.

Kada je reč o rezultatima u radu Milošević je rekao da je od početka ove godine carina zaustavila oko dve tone narkotika, nedeljno otkrije oko 30 migranata koji pokušavaju ilegalno da pređu carinu a mesečno se zaustavi nelegalni prenos oko tri miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">