Tri zlata za srpske matematičare u Batu, među deset najboljih na svetu

Na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike za učenike srednjih škola koja se održava u britanskom gradu Bat tim Srbije sačinjen od šest učenika Matematičke gimnazije u Beogradu postigao je izvanredan uspeh osvojivši tri zlatne medalje.

Zlatne medalje osvojili su Jelena Ivančić, učenica trećeg reazreda  i učenici četvrtog razreda Matematičke gimnazije Pavle Martinović i Aleksa Milojević.

Miloš Milićev, učenik drugog razreda osvojio je srebrnu medalju dok su Jovan Toromanović i Bladimir Viktor Mirjanić osvojili bronzane medalje.

Lideri srpskog tima su Marko Radovanović i Bojan Bašić.

Na ovom najprestižnijem međunarodnom takmičenju učestvovalo je preko 100 zemalja. Takmičenje je individualno, ali ako se posmatra ekipni uspeh, srpski tim je zauzeo deveto mesto, saopšteno je iz Matematičke gimnazije u Beogradu.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je učenicima Matematičke gimnazije i njihovim nastavnicima na osvojenim medaljama i plasmanu u 10 najboljih ekipa na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji.

"Sve čestitke mladim matematičarima Srbije koji nastavljaju da nižu sjajne rezultate na međunarodnoj sceni. Trijumfi naših đaka u svetu još jednom su nas podsetili da moramo više da brinemo o njima, da ulažemo u njihovo znanje i da im pružimo najbolje moguče uslove obrazovanja", poručila je Matićeva.

broj komentara 17 pošalji komentar
(subota, 20. jul 2019, 16:13) - Milos Canada [neregistrovani]

Najlepsa

vest koju procita ovo jutro.

(subota, 20. jul 2019, 14:42) - MИРО МАРКОВИЋ [neregistrovani]

Има наде за Србију, јер су јој деца златна

Овква вест натера сузе радоснице на очи сваком родитељу, професорру, ђаку и студенту.
Сви се ми радујемо спортистима и њиховим успесима, али интелектуални успеси су још вреднији мада се то теже мери него што је физички спорт. Укратко, нема године да не чујемо о успесима наших младих ђака и студената како успешно освајају висока места у међународним
интелектуалним такмичењима, без обзира о којој грани науке се ради. Ако су нам
деца данас боља него икада раније, за нашу малу али интелектуално здраву нацију постоји
лепа будућност. Моје искрене честитке свим ђацима, који су освојили заслужене медаље, њиховим професорима и родитељима, јер су они сви заједно радили да би се млади такмичари
показали тако високе резултате на међународном такмичењу. Живели на многаја љета!

(subota, 20. jul 2019, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

Da da ... Zagledajmo malo bolje fotografiju ovih mladih ljudi.

Istakli su drzavnu zastavu Srbije... Nije mala stvar...

(subota, 20. jul 2019, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

нормално

Србски квантни ум.

(subota, 20. jul 2019, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Bravo, bravo, bravo

Deco sve vas ljubi jedna baka.
Neka vam je sretno i berićetno.
Sve čestitke i profesorima a i roditeljima.

(subota, 20. jul 2019, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Da li smo mi normalna zemlja?

50.000 Eura dobijaju rijaliti "zvezde" za svakodnevno plasiranje sunda i kojekakvih gluposti omladini, a drzava jadna nema novca da nagradi ovakve mlade ljude .

(subota, 20. jul 2019, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine Ministre,

Da li su ovakvi uspesi matematicara, fizicara, programera, hemicara, biologa i drugih vrednovani i nagradjivani kao sto su to sportisti? I sportisti su dobijali novcane nagrade ite kakve pa su velika vecina njih se prodala u inostranstvo ali su ostali Srbi… Prema tome. Molim vas ustanovite nagradne novcane fondove za ovakve uspesne mlade ljude i njihove profesore ako hocete da Srbija i u svetu ima svoje ljude koji ce je predstavljati i na koje moze da racuna...

(subota, 20. jul 2019, 12:14) - Mirjana Milenkovic [neregistrovani]

Najbolji matematicari

O tome treba pisati sto vise. To su nase nade, a neke blogerke i u.cesnici rialitija. Bravo deco!

(subota, 20. jul 2019, 11:35) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo.

(subota, 20. jul 2019, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

Pera

Pominjete samo tri zlatne a jedna srebrna i dve bronze ( svih sest ucenika osvojilo po je jednu medalju )! Mi smo brojcano mali narod! Lako je Rusima, Kinezima? Indusima , Amerikancima kad imaju toliko naroda! Svaka cast matematickoj gimnaziji i petnickom kampu !