Uništeno više od 20 nadgrobnih spomenika u Lipljanu

U noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili su, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu. Kancelarija za KiM traži osudu i reagovanje protiv mržnje.

Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala.

"Preko dvadeset spomenika je porušeno. Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko dvadeset spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu", rekao je za RTV Gračanica predsednik srpske zajednice u Lipljanu Jovica Mirić.

Preostali Srbi smatraju ovo porukom da nisu poželjni u Lipljanu.

"Sa velikim bolom i tugom su naši meštani dobili prvu informaciju da su uništena dva nadgrobna spomenika. Međutim, kada smo došli na lice mesta, videli smo da je više od dvadeset spomenika srušeno, polomljeno, uništeno. Šta mi preostali Srbi još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas", istako je Zoran Radić, predstavnik Srba u opštini Lipljan.

Uviđaj je izvršila kosovska policija.

Kancelarija traži osudu i reagovanje protiv mržnje  

Rušenje više od 20 srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu, u noći između petka i subote, pokazuje da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima, ali i da je šovinističko orgijanje na Kosovu i Metohiji činjenica koja nikoga na zapadu ne uzbuđuje, jer to su samo srpski grobovi, saopštila je kancelarija za KiM. 

Iz Kancelarije poručuju i da mržnja koja nekažnjeno buja, bez odgovora i osude, obično na kraju pronađe i živu metu, i zato kultura rušenja i uništenja mora biti tretirana onako kako se tretira i u ostalim delovima Evrope - "jasnom osudom i odlučnom reakcijom".

"Da su bilo gde u Evropi u aktu šovinističke mržnje uništeni bilo čiji nadgrobni spomenici, to bi bila svetska vest, emitovana u prvim minutima informativnih emisija globalnih TV mreža, međutim Lipljan kao da nije u Evropi, a srpski pokojnici kao da nemaju pravo na miran počinak kao pokojnici drugih evropskih nacija", ukazuje se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovaj strašan i za svaku osudu incident će eventualno biti zabeležen u nekom od brojnih međunarodnih izveštaja, i to verovatno samo u fusnoti ispod zaključka "da na samoproglašenom Kosovu cvetaju mir, ljubav i demokratija". 

"Spaljene crkve i manastiri, uzurpirana imanja, porušeni spomenici i prekopani grobovi, jesu prava slika društvene stvarnosti na samoproglašenom Kosovu, i svako ko to negira jeste saučesnik u tihom kontinuiranom pogromu koji se godinama odvija nad srpskim narodom i hrišćanskim nasleđem na samoproglašenom Kosovu", ukazuje Kancelarija u saopštenju. 

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najoštrije je osudio rušenje preko dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu i od nadležnih zatražio detaljnu istragu i pronalaženje odgovornih.

"Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja. Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati. Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji, a koji se nažalost ponavlja već dve decenije", istakao je Popović. 

Ukazao je da su ovi postupci za svaku osudu i u suprotnosti sa srpskim nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 14. jul 2019, 08:47) - Hasan [neregistrovani]

Bruka

To treba debelo kazniti. 

(nedelja, 14. jul 2019, 07:26) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Imamo li mi saradnju sa ostalim medijskim kucama u svetu?
Ako imamo, svima njima poslati slike porusenih grobova, uz propratni tekst koji ce sastaviti akademici, sa koncizno jasnom porukom, sa posebnom paznjom, prilagodjen svakom "trzistu" ponaosob.
Tako se nastupa.
Iskoristiti svaki zlocin, jer rusenje nadgrobnih spomenika jeste zlocin, svetu pokazati na kakvim principima stoji samoproklamovana, teroristicka tvorevina koju su priznali kao drzavu!
Valjda makar za to imamo kapacitete. Domaca javnost zna s kim imamo posla, ali strana tek treba da sazna!!! Poslati svima kao udarnu vest.

(nedelja, 14. jul 2019, 05:21) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Непознати вандали

Зна се ко су вандали. 

(subota, 13. jul 2019, 22:21) - anonymous [neregistrovani]

Država da se uključi

Država Srbija treba ovo da dokumentuje i posalje na adrese vlada svih zemalja u svetu, da vidi svet bez savesti koga je priznao i da li ovakva tvorevina sa ovakvim ljudima postoji jos bilo gde u svetu. Takodje treba napraviti dokumentarni film u kojem ce biti ovo prikazano.

(subota, 13. jul 2019, 21:28) - Ivan [neregistrovani]

Evropskim zvanicnicima

Lepo okaciti snimke naFB stranice evropskih politicara i EU, pisati komentare sta se desilo...

(subota, 13. jul 2019, 20:27) - Sava [neregistrovani]

Najbitnije je

Da se obe strane uzdrže od provokacija
( verovatno će reći Maja Kocijančić, ukoliko bude uopšte išta rekla)

(subota, 13. jul 2019, 20:02) - ,," [neregistrovani]

Истребљење

По свим правилима и схватањима, ово је истребљење (genocide) које траје последњих осамдесет година. Током ратова се само појачавало.

-------------------------------------------

Неки други који своје богомоље, у сред места, могу да несметано користе, могу да посете своја гробља, могу да живе у својим родним местима, њихова гробља нису зарасла у коров, могу да купују производе који имају написе на њиховим језицима...

Ти исти су пуних уста да су истребљени и држе предавања својим жртвама о злочину без казне.
(subota, 13. jul 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

to su ljudi

kojima je Bog zastava albanska , ljudi koji se odricu svake vjere i vjerovanja u Boga.Njima je nepoznato sta je grijeh a sta zlo.Savjest je za njih nepoznata.

(subota, 13. jul 2019, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

slika

Traženje osude je pucanj u prazno. Pravite video zapise, fotografije, pa to gurajte što dalje i što upornije možete!

(subota, 13. jul 2019, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

O tome

Se na zapadnu nista ne prica.