Mladi srpski fizičari treći na svetu

Na svetskom takmičenju iz fizike, koje se održava od 6. do 13. jula u Poljskoj, tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju.

Sa takmičenja "Međunarodni turnir mladih fizičara", koje se održava više 30 godina, tim gimnazijalaca iz Srbije se prvi put vratio sa medaljama, saopštilo je Društvo za promociju i popularizaciju nauke.

Ekipu srpskih srednjoškolaca su činili Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Gaja Brakus iz Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, kao i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije "Vuk Karadžić" iz Trstenika.

"Radi se o timskom takmičenju koje podstiče istraživački duh učenika, kritičko razmišljanje, ali jača i njihove debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od njih mora da reši, eksperimentalno i teorijski, i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju", rekli su Vladimir Veljić i Aleksandra Alorić, nacionalni koordinatori ovog takmičenja i članovi stručnog žirija.

Srpska ekipa je ostvarila bolji plasman od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije i 17 drugih timova, istakle su Jelena Pajović i Ana Vranić, rukovodioci tima.

Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom "Petnica", kao i velikim brojem naučnika i nastavnika.

Pripreme i učešće na ovom takmičenju podržalo je i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 13. jul 2019, 09:09) - anonymous [neregistrovani]

Tako treba

Deco,svaka čast!

(subota, 13. jul 2019, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

Bravo, bravo, bravo

I još jednom BRAVO!

(subota, 13. jul 2019, 00:53) - anonymous [neregistrovani]

@nisam siguran kako bi drustvo trebalo da gleda na ovakve uspehe

Nisi siguran??? Drustvo treba da se ponosi ovakvim uspesima, da ih nagradi i ugradi u sopstveni razvoj, eto sta treba! A ne da ih skepticno odbacuje da bi se negovala osrednjost i nesposobnost!

(petak, 12. jul 2019, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

Ako cemo o Srbiji

Realnost je ta da 99% dece velikih intelektualnih kapaciteta i da imaju dobre uslove, ne bi ostali (nece ostati) u Srbiji tako da nisam siguran kako bi drustvo trebalo da gleda na ovakve uspehe.

(petak, 12. jul 2019, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

БРАВО НАДО СРПСКА !

Треба ово наградити.
Хвала Вам за ове лепе тренутке.
Такође хвала и професорима који су припремали ову децу, то је прво њихов успех и заслуга.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">